Aan het Oosteinde in Scherpenzeel staan drie bijzondere bomen die je niet zo vaak ziet in het openbaar groen. Het zijn mammoetbomen!

Deze indrukwekkende boomsoort is officieel een conifeer en komt uit Noord-Amerika (Californië) van de westelijke hellingen van het Sierra Nevadagebergte.

In Amerika kan de boom uitgroeien tot een hoogte van meer dan 100 meter en een stamdoorsnede tot 12 meter. De boomkroon kan daar in zijn natuurlijke omgeving een doorsnede tot wel 40 meter bereiken. In Nederland kan de boom een maximale hoogte bereiken van circa 40 meter hoogte en een kroondoorsnede van 8 meter.

De mammoetboom is niet alleen groot, hij heeft ook een bijzondere geschiedenis. De zaden zijn voor het eerst in 1852 naar Europa gebracht. Sindsdien vind je de mammoetboom in parken en op landgoederen en soms in het openbaar groen, zoals in Scherpenzeel.

Zachte schors

Niet alleen het formaat van de boom is bijzonder, ook de schors heeft bijzondere eigenschappen. De vezelige schors kan wel 30 tot 60 centimeter dik worden en beschermd de boom tegen bosbranden. Deze komen in de natuurlijke omgeving van de mammoetboom vaak voor.
Door de zachte vezelige structuur voelt de schors zacht aan. Bij oudere exemplaren kun je zo tegen de stam aan boksen zonder je handen te bezeren.

Vierduizend jaar

Mammoetbomen kunnen een bijzonder hoge leeftijd bereiken. Men schat dat de oudste nu nog levende exemplaren tussen de 2.000 en 3.000 jaar oud zijn. Sommige deskundigen denken zelfs dat de boom tot wel 4.000 jaar oud kan worden.

De mammoetbomen aan het Oosteinde, ter hoogte van de rotonde met de Hopeseweg staan er sinds 2011. We hebben de boomsoort in Scherpenzeel geïntroduceerd om het bomenbestand gevarieerder (en daardoor minder kwetsbaar) en aantrekkelijker te maken.

De hoogste mammoetboom van Nederland staat bij kasteel Spelderholt in Beekbergen (omtrek 5,68 meter en 43 meter hoog).

Jan Boertjes 
Jan Boertjes is als technisch beleidsmedewerker groen verantwoordelijk voor de bomen in Scherpenzeel. Als European Tree Manager kan hij uren vertellen over de bomen in ons land. In deze serie neemt hij u mee langs bijzondere bomen in Scherpenzeel.

Jan Boertjes