Maak het inbrekers niet te makkelijk  

De gemeente Scherpenzeel wil het aantal woninginbraken terugdringen. 

Wat doen wij tegen woninginbraken?

Samen met diverse partners - zoals politie, Woonstede en onze wijkplatforms - werken wij aan een veilige woonomgeving. We zorgen voor goed verlichte wijken en we snoeien struiken. Dit geeft goed zicht op woningen en dat schrikt inbrekers af. 

U kunt onderaan deze pagina een burenkaart downloaden. Vul de achterkant van de kaart in en geef deze aan uw buren. De burenkaart is bedoeld om u en uw buren een geheugensteuntje te geven om een oogje in het zeil te houden. Ook kunt u op de kaart uw vakantiegegevens noteren zodat uw buren weten waar zij u kunnen bereiken in geval van nood.

Wat kunt ú doen tegen woninginbraken?

Wacht niet tot het te laat is, maar volg deze tips op:

Op vakantie? Licht de buren in

Vertel uw vertrouwde buren over uw vakantieplannen. Zij kunnen op uw woning letten en deze een bewoonde indruk geven. Bijvoorbeeld door de post weg te halen, de plantjes water te geven (niet alle planten op 1 tafel – dit maakt zichtbaar dat u met vakantie bent), de auto af en toe eens op uw oprit te zetten en af en toe een gordijn open of dicht te doen.

Dagje weg? Deur op slot!

Ramen en deuren staan vaker open met mooi weer. Een insluiper kan dan zonder in te breken uw woning binnenkomen en er binnen enkele minuten met uw spullen vandoor gaan. Doe uw deuren en ramen op slot; ook al gaat u even naar de buren of boodschappen doen. Wees ervan bewust dat als u boven bent, iedereen zo binnen kan wandelen. Leg geen kostbare spullen in het zicht.

Bel 112 bij verdachte situaties

Vertel uw buren dat ze bij een verdachte situatie (bijvoorbeeld glasgerinkel/gestommel in uw huis terwijl u er niet bent of onbekende personen bij uw huis) direct de politie via 112, het nummer voor spoed, moeten bellen. Snel alarm slaan betekent een grotere kans om de inbrekers te pakken.

Ga dus zelf aan de slag met veilig wonen. Want een goed beveiligde woning én uw oplettende gedrag zorgt voor maximaal 90 procent minder kans op een inbraak. De Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW)-bedrijven die door het hele land zijn gevestigd, helpen u hier graag bij. Kijk voor meer preventietips op Veilig wonen in Nederland met het Politiekeurmerk(externe link) en op maakhetzeniettemakkelijk.nl(externe link).

 Burenkaart voor vakanties.pdfpdf(1,12 MB)