De beelden van de oorlog in Oekraïne komen hard binnen. Veel mensen willen helpen, ook in Scherpenzeel. Wat kun je doen?

Opvang in Villa

De gemeente doet op dit moment onderzoek naar mogelijke opvangplekken voor vluchtelingen uit Oekraïne. Er wordt gekeken naar verschillende locaties en er zijn gesprekken met eigenaren gevoerd. Een locatie is al bekend: de villa, onderdeel van het gemeentehuis. Op dit moment wordt gekeken hoe deze locatie bewoonbaar gemaakt kan worden. Het is nog niet bekend per wanneer hier vluchtelingen opgevangen kunnen worden. 

Opvang in huis

Als u zich wilt aanmelden als logeeradres/tijdelijke particuliere opvang, kijk dan op de website van Vluchtelingenwerk voor mogelijkheden en aandachtspunten.

Hebt u op dit moment al Oekraïense vluchtelingen in huis? Geef dit dan door aan de gemeente via het contactformulier op www.scherpenzeel.nl/contact. Vermeld uw naam en contactgegevens, het aantal mensen dat u opvangt, de leeftijden en eventuele bijzonderheden/specifieke vragen. Zo houden we als gemeente een goed overzicht.

Financiële donatie

Verschillende hulporganisaties zijn acties gestart. Via Giro 555 kunt u de Nederlandse Samenwerkende Hulporganisaties ondersteunen. Met het geld zorgen zij in Oekraïne en omringende landen bijvoorbeeld voor onderdak, medische zorg, eten en schoon drinkwater.

Goederen

Op verschillende plaatsen in Nederland zijn inzamelingsacties. Deze kunt u op internet vinden. Let goed op aan welke specifieke producten behoefte is.

Via www.scherpenzeel.nl/oekraine houden we u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, mogelijkheden voor het bieden van hulp en andere acties vanuit de gemeente.