'Zwerfafval moet je zien als grondstoffen.'

“Voor mij is het een win-winsituatie. Wandelen en afvalrapen in één. Veel mensen ergeren zich aan zwerfafval, ik benader het anders. Ik zie herbruikbare materialen als ik afval zie liggen”, aldus Frans van Zaalen. Deze Scherpenzeler gaat regelmatig op pad om zwerfafval op te rapen en registreert dat in de app van HelemaalGroen.

“Begin in je straat met afvalrapen en wanneer je eenmaal begint, kom je erachter dat het verslavend is. Je begint met een uurtje en dan zie je verderop nog wat liggen en ga je nog even langer door”. Afval valt op, geeft hij aan. “Het is vaak afwijkend van kleur of het schittert.” Wandelen zonder afval op te ruimen, kan Van Zaalen nog wel. “Dan focus ik me op de schoonheid van de natuur.”

Bijzonder is dat Van Zaalen na ongevallen de volgende dag ter plaatse kijkt of er nog resten van bijvoorbeeld auto-onderdelen liggen in de berm. “De hulpdiensten vegen dat zo snel mogelijk op om de weg vrij te maken. Begrijpelijk, maar daardoor blijven er vaak kleinere deeltjes glas en kunststof achter. Ik ruim dat dan op.”

Piepschuim

Hij woont zelf in het buitengebied van Scherpenzeel en maakt zich vooral boos om rondzwervend piepschuim. “Wanneer ik onderweg piepschuim zie liggen, stop ik er speciaal voor en neem het mee. Piepschuim is funest voor de natuur en vormt een acuut gevaar voor dieren die het voor voedsel aanzien. Dit spul vergaat niet, hoelang het er ook ligt.” Bij bouwterreinen ziet hij vaak platen piepschuim liggen en hij roept aannemers dan ook op om die beter vast te leggen of te verwijderen. “Wanneer er een storm opsteekt, dan is piepschuim het eerste wat gaat rondvliegen”.

HelemaalGroen-app

Wanneer iemand tegen Van Zaalen zegt: ‘in mijn eentje kan ik toch niet zoveel verschil maken’, dan reageert hij ad rem. “Juist wel. In de HelemaalGroen-app kun je precies zien hoeveel mensen er op pad zijn geweest om afval te rapen. En dan blijkt dat ook bij jou in de omgeving mensen actief zijn en dat stimuleert.” De app HelemaalGroen registreert wanneer en hoelang je op pad gaat om afval te rapen. Je kunt ook zien wanneer voor het laatst in jouw buurt vuil geprikt is.

Toekomst

Zijn hoop voor de toekomst is gevestigd op de basisschoolgeneratie. “Wanneer je kinderen op de basisschool enthousiast maakt door het bijvoorbeeld schatzoeken te noemen. Kinderen zijn zich vaak bewust van het milieu en de klimaatproblematiek en spreken hun ouders hierop aan.”

Bijzondere dingen die hij zelf vond tijdens zijn priktochten weet hij zo op te noemen. “Complete luxaflex in het buitengebied en in een greppel een set dameskleding. Voor dat laatste heb ik wel de politie gebeld. Stel je voor dat er ergens iemand ligt die bij de kleding hoort.” Ook een keer brommerframes in het bos. “Dat meld ik ook bij de politie.”

Oproep

Van Zaalen roept zijn dorpsgenoten op om de HelemaalGroen-app te downloaden en aan de slag te gaan. “Stap over je eerste stukje schroom heen en begin met rapen. Soms is het fijner om ergens te beginnen waar het rustiger is.”

Er zijn bij de gemeente Scherpenzeel gratis afvalgrijpers, handschoenen en vuilniszakken op te halen. Ook kunnen er afspraken worden gemaakt over het gratis wegbrengen van het gevonden afval. U mag een mail sturen naar duurzaam@scherpenzeel.nl