Het aantal coronabesmettingen loopt weer op. Ons gedrag heeft invloed op het aantal besmettingen. 
 

Vaccineren tegen corona is je eigen keuze

GGD Gelderland-Midden adviseert om je te laten vaccineren, omdat dat zorgt voor goede bescherming tegen ernstige ziekte bij een besmetting. Ook is het belangrijk om bij coronaklachten een zelftest te doen; zowel voor ongevaccineerden als gevaccineerden.

Hoewel vaccineren tegen corona wordt geadviseerd, vindt GGD Gelderland-Midden het belangrijk dat je zelf een afgewogen keuze maakt. Goed om te weten is dat een coronabesmetting meer ziek maakt als je bescherming niet op orde is. Je bent dan ook besmettelijker voor (kwetsbare mensen in) je omgeving.


Zonder afspraak (herhaal)vaccinatie

Iedereen vanaf 12 jaar kan zonder afspraak een coronavaccinatie krijgen. Dat kan op de vaccinatielocaties (Ede en Arnhem) en ook in prikbussen en op pop-up locaties in de buurt. De herhaalvaccinatie voor 60-plussers is er om hen extra te beschermen na hun booster. De herhaalprik mag vanaf 3 maanden na de booster (of besmetting) worden gehaald. Wil je weten waar je een vaccinatie kunt krijgen bij jou in de buurt? Kijk dan op www.ggdgm.nl/vaccinatiebus.
 

Coronaklachten? Blijf thuis, doe een zelftest

Een kuchje, last van koorts of neusverkouden? Doe een zelftest. Bij coronaklachten is een zelftest belangrijk, ongeacht of je gevaccineerd bent. Een zelftest is verkrijgbaar in de apotheek, drogisterij en supermarkt. Haal er een paar in huis of laat iemand dat voor je doen.

Bij een negatieve testuitslag heb je zeer waarschijnlijk geen corona. Je mag naar werk of bij iemand op visite, maar wees voorzichtig met kwetsbare mensen. Bij een positieve uitslag ga je in isolatie en doe je de Quarantaine Check (https://quarantainecheck.rijksoverheid.nl/). Deze check laat zien wanneer de isolatie voorbij is. Door isolatie voorkom je dat je anderen besmet.


Meer informatie

Twijfel je over vaccineren of heb je andere vragen? Bel dan voor advies van 09.00 tot 17.00 met GGD Gelderland-Midden via 0800 8446 000.