Karin Legemaat is sinds 2020 lid van de Advies Sociaal Domein. In dit interview vertelt ze wat dit werk inhoudt. 

Je bent actief binnen de Adviesraad Sociaal Domein van de gemeente Scherpenzeel. Wat is je taak? 

"Elke gemeente is verplicht een Adviesraad te hebben, dat wil zeggen: inwoners uit de gemeente die meedenken over alles wat het Sociaal Domein raakt. Het gaat over alles wat de gemeente moet regelen voor Scherpenzelers. Voorbeelden zijn: de hoge gasrekening van het gezin in de straat, de oude buurman die eenzaam is, die vrouw een paar straten verder die de brieven van de gemeente niet begrijpt omdat ze de Nederlandse taal nauwelijks kent, etc. Kortom: zaken uit het dagelijks leven waar de gemeente overstijgend haar verantwoordelijkheid heeft. De Adviesraad is niet voor individuele klachtenbehandeling, maar we onderzoeken wat de individuele nood, vraag of klacht betekent voor deze bevolkingsgroep als geheel."

Op welke manier bespreek je zaken uit het Sociaal Domein met elkaar?

"Eén keer per maand vergaderen we. Een week van te voren ontvang ik de (beleids)stukken waar de gemeente een advies over wil ontvangen. Of dat ingewikkeld is? Het lezen van ‘gemeentetaal’ is even wennen. Maar dat hoeft geen struikelblok te zijn: de medewerker vanuit de gemeente die verantwoordelijk is voor het stuk is aanwezig in de vergadering om toelichting te geven. Dit maakt het heel laagdrempelig om (kritische) vragen te stellen."

De gemeente heeft haar eigen agenda, heb je als lid van de Adviesraad ook ruimte voor eigen inbreng?

"Zeker! De Adviesraad is vrij haar eigen agenda te maken, al maken we natuurlijk graag gebruik van de ruimte die gegeven wordt om adviezen te geven over (beleids)stukken. Zo dachten we laatst graag mee hoe de burger die in zwaar weer zit vanwege de verhoogde gasrekening de compensatie ontvangt die hij/zij nodig heeft. Maar wanneer ik uit mijn omgeving een casus hoor van een echtpaar dat hoognodig een aanpassing nodig heeft in huis terwijl de regelgeving dit moeilijk maakt, dan stel ik dit aan de kaak."

Doet de gemeente daar dan iets mee?

"De ervaring is dat vragen en adviezen vanuit de Adviesraad naar de gemeente toe heel serieus genomen worden. Wij zijn de stem van de burger, waar de gemeente het beleid voor voert. Wat de gemeente er daadwerkelijk mee doet is hun (politieke) verantwoordelijkheid."

Hoe kan ik meer te weten komen over de Adviesraad?

"Ik zou je willen adviseren eens in gesprek te gaan met één van de leden. U kunt ook kijken op de website van de gemeente. Via www.scherpenzeel.nl/adviesraad-sociaal-domein vindt u meer over de inhoud van ons werk, vergaderstukken en de huidige vacatures. Ook vindt u op de site onze contactgegevens. Denkt u erover lid te worden? Van harte uitgenodigd om eens deel te nemen aan een vergadering. Ervaren doet waarderen!"