1. Restafval daalt flink: legen grijze kliko naar 1 keer per maand

Inwoners van Scherpenzeel scheiden goed hun afval. Hierdoor wordt veel afval hergebruikt, zoals papier en karton, plastic verpakkingen, blik en drinkpakken. De hoeveelheid restafval – dat niet hergebruikt wordt -  daalt.

Gemiddeld laten huishoudens op dit moment 7 keer hun restafvalcontainer (grijze kliko) legen. Dit is minder dan 1 keer per 4 weken. Daarom is de inzameling van het restafval 1 keer per maand.

2. Scheiden scheelt!

Merkt u dat de grijze kliko elke maand flink vol is? Bekijk dan eens of er afval hergebruikt kan worden. Zo kan plastic, blik en drinkpakken (van sap en melk bijvoorbeeld) in de gele plastic zakken.

Papier en karton mogen in de blauwe kliko, groente- fruit- en tuin-afval en ook etensresten horen in de groene kliko.

Luiers en ander incontinentiemateriaal kunt u gratis inleveren bij de speciale containers bij Remondis en Happy Kids. Zie voor nog meer tips www.afvalscheidingswijzer.nl(externe link)

3. Medische afval

Er zijn huishoudens die veel restafval hebben door een medische reden. Voor deze huishoudens is op verzoek een maatwerkoplossing mogelijk. We hebben verschillende mogelijkheden en gaan graag in overleg om te kijken welke mogelijkheid het beste bij de deze inwoner past.

u kunt hiervoor het contactformulier invullen op of telefonisch contact opnemen met de gemeente via (033) 277 23 24. Mailen mag ook naar duurzaam@scherpenzeel.nl

4. Komt er een container voor het PBD (plastic verpakkingsafval, blik en drinkpakken)?

Nee, de inzameling gebeurt met de speciale gele doorzichtige zakken. De zakken kunt u gratis afhalen bij de balie van het gemeentehuis en bij de volgende winkels: Jumbo en Hema.

5. Hoe gaat het inzamelen van groente, fruit- en tuinafval en etensresten bij appartementen?

Bij alle appartementencomplexen staan containers voor groente, fruit- en tuinafval en etensresten. Als bewoner van een appartementencomplex kunt u dit afval gescheiden weggooien.

6. Waar kunnen baby- en incontinentieluiers naar toe?

Baby- en incontinentieluiers kunt u gratis inleveren bij de Milieustraat aan de Hopeseweg 3. De speciale zakken hiervoor kunt u gratis ophalen bij de Milieustraat en de receptie van het  gemeentehuis.

7. Door een ziekte heb ik veel restafval (stomapatiënt o.a.). Welke regeling is hiervoor?

Heeft u door medische redenen veel afval (bijvoorbeeld stoma- en/of incontinentiemateriaal)? Hoe kan ik dit kwijt?.

U kunt vrijstelling aanvragen voor de kosten.

Wilt u gebruik maken van deze regeling? Kijk dan bij restafval door medische oorzaak voor meer informatie.