Elektrisch rijden en oplaadpunten

Elektrische auto’s hebben geen CO2 en NO2-uitstoot en rijden veel duurzamer dan voertuigen op gas, diesel of benzine. Daarom willen wij het elektrisch rijden stimuleren. 

Wij willen het gebruik van elektrische auto’s stimuleren door het plaatsen van laadpalen in het openbaar gebied. Gebruikers kunnen deze laadpunten aanvragen.

Oplaadpunt aanvragen

Wij hebben een overeenkomst met Park&ChargeCityCharging en Groendus. U kunt naar (één van) deze partijen gaan voor het aanvragen van een laadpunt op openbaar gebied. 

U kunt ook een andere aanbieder kiezen. 

Wij plaatsten geen laadpalen op particuliere grond.

Parkeergelegenheid op eigen terrein

Als u parkeergelegenheid heeft op eigen terrein (oprit, garage, garagebox), dan moet u daar uw persoonlijke oplaadpunt plaatsen. 

Openbaar oplaadpunt gebruiken

Een overzicht van de openbare oplaadpunten vindt u op www.oplaadpalen.nl. Bij oplaadpunten is minimaal één parkeerplaats gereserveerd voor elektrische voertuigen. U herkent deze parkeerplaats aan speciale borden. U mag er alleen parkeren tijdens het opladen.

Laadpunt voor Vereniging van Eigenaren (VvE’s)

Op de website www.vveladen.nl vindt u een brochure met meer informatie en een stappenplan om VvE's te helpen laadpunten te realiseren.

Elektrisch rijden voor ondernemers

Elektrisch rijden kan voor het bedrijfsleven een interessante keuze zijn. Op de pagina ‘Elektrisch rijden’ van de Rijksdienst voor ondernemend Nederland vindt u meer informatie over de mogelijkheden van elektrisch vervoer voor uw bedrijf.

Elektrische fietsen en scooters

Elektrische fietsen kunt u bij elke fietsenwinkel kopen en geven trapondersteuning tot 25 km/uur.

De elektrische scooter is een ander goed alternatief. Deze zijn niet alleen schoon en stil, maar ook nog eens goedkoop in gebruik. Voor het opladen van elektrische fietsen en scooters is een gewoon stopcontact voldoende.

Bij De Breehoek staat een e-bike oplaadpunt op zonne-energie waar u uw fiets of scooter gratis kan opladen.

Integrale laadvisie

Het aantal elektrische auto’s neemt toe. We verwachten dat dit aantal de komende jaren sterker gaat groeien. Dat betekent dat er op tijd voldoende laadpunten moeten komen.

Landelijk zijn gemeenten bezig om ervoor te zorgen dat we straks overal kunnen laden. Daarvoor stelt elke gemeente de integrale laadvisie op.

In oktober 2021 is onze gemeenteraad akkoord gegaan met de laadvisie. Het eerst uitgangspunt van de laadvisie is dat elektrische vervoerrijders zoveel mogelijk op eigen terrein laden. Dit om de druk op de openbare ruimte beperkt te houden.

Daarnaast nemen wij de verantwoordelijkheid om te zorgen voor een basisnetwerk van publieke laadpunten voor mensen, die geen toegang tot een eigen laadpunt hebben. Onze laadvisie staat hieronder.