De Watercypres (Metasequoia glyptostroboides) is een fascinerende boomsoort die sinds 2007 deel uitmaakt van het bomenbestand in Scherpenzeel. Deze boom heeft een aantal bijzondere kenmerken waar Jan Boertjes graag dieper op induik.

Fossiel

Jarenlang was de Watercypres alleen bekend als fossiel, tot hij in 1941 werd herontdekt door een Chinese houtvester in het zuidwesten van China.
Miljoenen jaren geleden kwam de boom algemeen voor op het noordelijk halfrond. Tegenwoordig is hij in het wild alleen nog maar te vinden in Centraal–China in een gesloten vallei.
Pas sinds 1945 is de aanplant van de Watercypres begonnen. Daarom zijn de exemplaren die we elders in de wereld, waaronder Scherpenzeel, vinden nog relatief jong en hebben ze hun maximale eindgrootte nog niet bereikt. Vanaf 1960 is de Watercypres op grote schaal opgekweekt en wereldwijd aangeplant.


De Watercypres is een sterk groeiende, bladverliezende conifeer met eerst nog een smalle piramidevormige kroon die later breder wordt. De boom wordt gekenmerkt door een kaarsrecht groeiende hoofdstam met regelmatige vertakkingen.

De naalden van de Watercypres staan op kort- en langloten en zijn tegenoverstaand, dit in tegenstelling tot de daarop lijkende Taxodium distichum (Moerascypres) die verspreid staande naalden heeft. In de herfst kleuren de naalden van de Metasequoia bronsbruin tot oranjebruin en vallen daarna af. Net zoals een Lariks is de Watercypres in de winter kaal. De Watercypres heeft een bijzonder mooie stam met een roodbruine bast met vezelachtige onregelmatige ribbels. 

10 meter breed

In Nederland kan de boom een hoogte bereiken van meer dan 30 meter. In zijn oorspronkelijk gebied wel tot 45 meter hoog. De boom wordt maximaal 10 meter breed. De Watercypres kan snoei goed verdragen en door zijn kaarsrechte groeiwijze is deze boomsoort gemakkelijk op te kronen. Dat betekent het verwijderen van de lage takken, zodat je voldoende takvrije stamlengte verkrijgt. Dat is belangrijk, zodat het verkeer er goed onderdoor kan rijden.

Gemeentelijk bomenbestand

In Scherpenzeel maakt de Watercypres sinds 2007 onderdeel uit van het gemeentelijk bomenbestand. Er staan er momenteel 15. De boomsoort is destijds geïntroduceerd om het bomenbestand gevarieerder te maken. Door de soortenrijkdom te vergroten wordt het gehele bomenbestand minder kwetsbaar voor boomziekten, -aantastingen en weersextremen.

De oudste en grootste exemplaren in Scherpenzeel staan bij de rotonde aan de Stationsweg-Industrielaan-Burg. Roëllaan en aan de Industrielaan ter hoogte van Dassenburcht. In de toekomst willen we graag nog meer van deze mooie boomsoort gaan aanplanten.

Jan Boertjes

Jan Boertjes is als technisch beleidsmedewerker groen verantwoordelijk voor de bomen in Scherpenzeel. Als European Tree Manager kan hij uren vertellen over de bomen in ons land. In deze serie neemt hij u mee langs bijzondere bomen in Scherpenzeel.