Dit keer neemt Jan Boertjes u graag mee naar de Zilverabeel in Scherpenzeel, oftewel de Populus alba ‘Nivea’.

Deze Zilverabeel stamt af van de Witte Abeel uit Midden- en Zuid-Europa en Midden- en West-Azië. In 1789 werd hij voor het eerst opgekweekt in de Koninklijke Botanische Tuinen van Kew in Engeland.

Sneeuwwit

De Zilverabeel onderscheidt zich door zijn opvallende zilverkleurige tot witte bladeren, die vooral in het voorjaar opvallen. De naam ‘Nivea’ betekent ‘sneeuwwit’ en weerspiegelt goed de prachtige witzilveren bladkleur.

De oudere bladeren zijn aan de onderzijde witviltig behaard en ook de jonge twijgen hebben een witviltige beharing. De stam heeft een markante uitstraling met een grijswitte en later grijszwarte kleur met een gevlekte structuur.

De Zilverabeel kan gemakkelijk gestekt worden, omdat hij op zijn ‘eigen wortel’ groeit, zonder gebruik te maken van de onderstam.

De boomsoort vormt een sterk wortelgestel, waardoor hij stevig verankerd is in de bodem. Hij kan dan ook goed tegen bijvoorbeeld strooizout en (zee)wind.

De boom doet het goed op verschillende bodemsoorten, met uitzondering van zware kleigrond. Hij verdraagt zowel droge als natte omstandigheden. Door zijn oppervlakkige wortels heeft hij wel veel ondergrondse groeiruimte nodig. Daardoor hij kan hij niet in verharde gebieden staan.

Positief effect

De Zilverabeel is een snelle groeier en kan een hoogte en breedte van 15 tot 20 meter bereiken. In de openbare ruimte leeft hij doorgaans zo’n 60 tot 80 jaar. Dankzij zijn groeikracht creëert de boom in slechts een of twee decennia veel boomkroonvolume. De bomen zijn dan al gauw beeld- en sfeerbepalend.

Meer boomkroonvolume betekent ook meer ecosysteemdiensten, zoals luchtzuivering, waterberging, biodiversiteit en verkoeling van de omgeving. Bovendien heeft meer boomkroonvolume een positief effect op de mentale en fysieke gezondheid van mensen.

Als u de Zilverabeel zelf wil zien, moet u bij de Omloop langs de watergang in Scherpenzeel zijn. Deze bomenrij is in maart 2010 aangeplant en is uitgegroeid tot een mooie, beeldbepalende laan met sfeer!  

Jan Boertjes

Jan Boertjes is als technisch beleidsmedewerker groen verantwoordelijk voor de bomen in Scherpenzeel. Als European Tree Manager kan hij uren vertellen over de bomen in ons land. In deze serie neemt hij u mee langs bijzondere bomen in Scherpenzeel.