Bijzondere bijstand is een uitkering waarmee u bijzondere en onverwachte kosten betaalt. Het moet gaan om kosten die niet tot de normale kosten van het bestaan horen, die u niet zelf kunt betalen en ook niet vergoed krijgt.  

U kunt de bijzondere bijstand aanvragen door contact op te nemen met onze consulenten participatie op werkdagen tussen 09.00 - 12.30 uur: (033) 277 23 24, keuzemenu optie 1 Sociaal Team. 

U kunt uw vraag ook mailen naar sociaalteam@scherpenzeel.nl. Daarna vult u het aanvraagformulier in.

Vraag bijzondere bijstand aan voordat u de kosten maakt. Anders kunnen wij uw aanvraag afwijzen.

Let op: Het inlichtingenformulier vult u alleen in als u een ander inkomen ontvangt dan de bijstandsuitkering van de gemeente.

Wanneer heb ik recht op bijzondere bijstand?

Wij bekijken of u bijzondere bijstand krijgt:

  • het gaat om kosten die u niet (geheel) zelf kan betalen;
  • Het gaat om kosten die u moet maken;
  • Het gaat om kosten die u niet kon voorzien. U kon geen rekening houden met deze kosten;
  • Het gaat om kosten die u niet op een andere manier vergoed kunt krijgen.

Bij de beoordeling van uw aanvraag voor bijzondere bijstand kijkt de gemeente altijd naar de goedkoopste passende oplossing. 

Deel van kosten zelf betalen

Hoeveel bijzondere bijstand u krijgt, hangt af van uw inkomen en uw eigen vermogen. Eigen vermogen is bijvoorbeeld spaargeld of een eigen huis. Ook kijken wij naar het inkomen en vermogen van uw gezinsleden. Soms moet u een deel van de kosten zelf betalen.

Lening om kosten te betalen

Voor bepaalde kosten kunt u een lening krijgen bij de Gemeentelijke Kredietbank. Bijvoorbeeld voor spullen die lang mee gaan, zoals bedden en vloerbedekking. Krijgt u daar geen lening, dan kunnen wij u een lening geven.

Heeft u ondersteuning nodig bij het aanvragen van de uitkering?

De formulierenbrigade van SWO-SR kan u helpen. De vrijwilligers geven bijvoorbeeld uitleg over de gegevens die nodig zijn om voor de aanvraag en helpen bij het invullen van het aanvraagformulier. Deze service is gratis. Kijkt u voor meer informatie op de website van de formulierenbrigade (Formulierenbrigade – SWO Scherpenzeel Renswoude (swo-sr.nl)(externe link)).

U kunt ook gebruik maken van de gratis onafhankelijke cliëntenondersteuning (Onafhankelijke cliëntondersteuning | Gemeente Scherpenzeel). De cliëntondersteuner denkt met u mee, kan advies geven of gaat met u mee als u gesprekken heeft met de gemeente of andere organisaties.