Door naar elkaar om te kijken, voelt men zich veiliger en fijner. Een belangrijk middel zijn de WhatsApp-groepen voor buurtpreventie. In bijna alle wijken in Scherpenzeel is zo’n WhatsApp-groep actief. Iedereen mag zich aansluiten. 

Een buurt-WhatsAppgroep speelt een belangrijke rol in het voorkomen van criminaliteit.  En bij opsporing als er toch iets is gebeurd. Iedereen uit de buurt mag zich aansluiten door een berichtje te sturen naar de beheerder van de groep. Wie is toegelaten, mag zelf meldingen maken van onveilige situaties of andere ‘niet-pluis’-gevoelens. De beheerder zorgt ervoor dat in de appgroep geen vervuiling komt. 

Extra ogen om mee te kijken

De Scherpenzeelse wijkagenten Geert Madern en Audrey Pors zijn blij met de WhatsApp-groepen in Scherpenzeel. “Als wij iets niet weten, dan kunnen we daar ook niet naar handelen”, legt Geert uit. “Daarom is het erg handig als ‘niet-pluis-zaken’ gedeeld worden.” 

Ook zetten de wijkagenten de groepen in om te waarschuwen en extra op te letten. Audrey: “Stel je voor: er is een overval geweest en het kenteken is gezien. Of we krijgen een melding van een insluiping met signalement. Of we horen dat er (bankpas-)fraudeurs langs de deuren gaan. Dan delen wij deze informatie in de groepen. We creëren op deze manier extra ogen om met ons mee te kijken.”

Wijkagenten niet in de appgroep

“Wij zijn zelf geen lid van de WhatsApp-groepen, dus als je iets wilt melden aan de wijkagenten, doe dit dan via de politie. En bel bij nood direct 112.”

Geert: “De appgroepen zijn goed om mensen bewust te maken. Ook hier lopen rare snuiters rond. En wil je iets melden waar je je zorgen over maakt, dan mag dat ook anoniem. Zoals een vermoeden van een hennepkwekerij of huiselijk geweld. Aarzel dan niet en meldt het via Meld Misdaad Anoniem.”

Meer informatie over de appgroepen, de spelregels en hoe u zich kan aansluiten:   www.scherpenzeel.nl/buurtpreventie