Als mantelzorger verleent u zorg en ondersteuning aan iemand uit uw netwerk. Het is niet altijd voorspelbaar hoe lang deze hulp nodig is. Om ervoor te zorgen dat u uw werkzaamheden als mantelzorger kunt blijven doen en om overbelasting te voorkomen hebben wij binnen de gemeente respijtzorg.

U bent mantelzorger als u langdurig en onbetaald zorgt voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner, ouder, kind, of ander familielid, vriend of kennis. U bent dan geen beroepsmatige hulpverlener, maar zorgt voor diegene omdat u een persoonlijke band met hem of haar heeft.

Bent u mantelzorger? Dan kunt u zich aanmelden bij het Steunpunt Scherpenzeel. Het Steunpunt is er voor een luisterend oor, het geven van advies en ondersteuning en kan ook bijeenkomsten of lotgenotencontact starten. Wat kan het Steunpunt Scherpenzeel voor u doen?

Vormen van respijtzorg

Om u als mantelzorger te ondersteunen in uw taken en om overbelasting te voorkomen hebben wij binnen de gemeente verschillende soorten respijtzorg. 

Respijtzorg betekent vervangende mantelzorg en dit is een vorm van mantelzorgondersteuning. Door respijtzorg kunt u als mantelzorger op adem komen en in balans komen. Hierdoor houdt u het zorgen voor uw naaste langer vol. De zorg wordt tijdelijk overgenomen. Wij bieden verschillende ondersteuning aan zoals:

Wilt u gebruik maken van respijtzorg? Neemt u dan contact op met het Sociaal Team via het contactformulier 

Heeft u hulp nodig bij het aanvragen van ondersteuning of weet u niet goed waar u gebruik van kunt maken? Neem dan contact op met Steunpunt Scherpenzeel voor ondersteuning voor mantelzorgers.