De handtekening op het aanvraagformulier bewijs van garantstelling en/of logiesverstrekking moet gelegaliseerd worden. Daarom moet u in het bijzijn van een medewerker Burgerzaken uw handtekening zetten, waarna deze gelegaliseerd wordt. Dit kan alleen op afspraak (online).

Afspraak voor garantverklaring(externe link)

Wat is het?

Voor een bezoek aan Nederland hebben sommige buitenlandse bezoekers een visum nodig. Om dit visum te krijgen is in een aantal gevallen een garantverklaring vereist.

In het bewijs van garantstelling en/of logiesverstrekking verklaart u waarom u de persoon hebt uitgenodigd. Bijvoorbeeld voor een vakantie. Dit helpt diegene om het visum te krijgen.

Wat moet ik doen?

Bekijk de op de site van 'Nederlandwereldwijd'(externe link) voor welke nationaliteiten een visum verplicht is.

U moet een formulier invullen en daarvan de handtekening bij de gemeente laten legaliseren. Als u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt moet u beiden aanwezig zijn bij de gemeente en daar allebei uw handtekening plaatsen.

Wat heb ik nodig?

Let op:

Onderteken het formulier nog niet! Omdat uw handtekening gelegaliseerd moet worden mag u alleen in het bijzijn van de ambtenaar van de gemeente uw handtekening zetten.

Hoelang duurt het?

De gemeente legaliseert direct uw handtekening. Daarna krijgt u het formulier meteen weer mee.

Extra informatie

De IND(externe link) heeft meer informatie over wat er nodig is om iemand naar Nederland te laten komen.

Online regelen

Voor het legaliseren van uw handtekening op het aanvraagformulier bewijs van garantstelling komt u persoonlijk bij de balie van Burgerzaken. Dit kan alleen op (online) afspraak.

Afspraak voor garantverklaring(externe link)