Buurtpreventie

Home > wijkplatforms > Buurtpreventie

Buurtpreventie

 • Doelstelling en geschiedenis buurtpreventie

  Buurtpreventie is een goed hulpmiddel om de veiligheid in de leefomgeving te vergroten. In Scherpenzeel zijn twee buurtpreventieteams actief. Gesteund door ons en de politie zetten buurtbewoners zich in en werken actief mee aan een veilige en leefbare buurt.

  Geschiedenis

  Buurtpreventieteams zijn opgericht naar het voorbeeld van “Neighbourhood Watches” in Amerika en Groot-Brittannië. Deze projecten waren een antwoord op een vloedgolf aan kleine criminaliteit. “Neighbourhood Watch” is een vorm van buurtpreventie waarbij buurtbewoners zich inzetten voor de veiligheid van hun buurt. Het concept “Neighbourhood Watch” betekent vrij vertaald: Buurtwacht.

  Doelstelling

  Het doel van buurtpreventie is het creëren en in stand houden van een veilige en leefbare buurt en met name de sociale veiligheid te verhogen. De bewoners, politie en gemeente zorgen er samen voor dat bepaalde vormen van criminaliteit zoals vandalisme en verstoringen van de openbare orde worden bestreden. Dit kan door extra op te letten en meer betrokken te zijn bij de straat, buurt of wijk waar men woont. Dit moet leiden tot een verhoging van het veiligheidsgevoel bij de inwoners van de wijken en buurten. Buurtpreventieteams worden opgezet vanuit het eigen initiatief van de buurtbewoners.

  Wij willen de buurtpreventieteams actief ondersteunen en nieuwe buurtpreventieteams stimuleren.

 • Buurtpreventieproject Doornboomspark

 • Buurtpreventieproject De Nieuwe Willaer

Contact

Postbus 100
3925 ZJ Scherpenzeel

Stationsweg 389a
3925 CC Scherpenzeel

Contactformulier

(033) 277 23 24
Alarm- en spoednummers

Informatie openingstijden

routebeschrijving >