Plattegrond van de WhatsAppgroepen van Scherpenzeel

De gemeente Scherpenzeel is een fijne gemeente om te wonen, te werken en te verblijven. Een veilige woon- en leefomgeving draagt daaraan bij. De gemeente Scherpenzeel heeft een verantwoordelijke taak op het gebied van de openbare orde en veiligheid, maar werkt hierbij nauw samen met veiligheidspartners, inwoners en ondernemers.

De gemeente Scherpenzeel stimuleert de oprichting van WhatsApp-groepen in wijken in Scherpenzeel. Buurtbewoners die zich bij zo’n Whatsapp-groep aansluiten, kunnen verdachte situaties melden waardoor meer mensen in één keer op de hoogte worden gebracht.

WhatsApp-groepen

Hieronder treft u een overzicht aan van de WhatsApp-groepen die in Scherpenzeel actief zijn:

Spelregels

Voor welke situaties kan de WhatsApp-groep worden gebruikt? Wat zijn verdachte situaties? En wat moet ik als wijkbewoner vervolgens doen? Hieronder vindt u de belangrijkste spelregels voor het gebruik van de WhatsApp-groep.

 1. Deelnemers hebben een minimum leeftijd van 18 jaar.
 2. Deelnemers wonen in de wijk/buurt waar de groep wordt opgericht.
 3. Het oprichten van een WhatsApp-groep is een burgerinitiatief en is bedoeld om elkaar te informeren over verdachte situaties.
  Let op: de politie komt alleen in actie wanneer een melding bij 112 wordt gedaan.
 4. Volg de volgende stappen bij het zien van een verdachte situatie:
  S = Signaleren
  A = Alarmeren (bel 112 bij spoed)
  A = Appen
  R = Reageren
 5. Mocht u iets verdachts zien, geef dan zo mogelijk aan de politie het volgende door:
  - Kenteken
  - Merk/kleur van de auto of een ander voertuig
  - Signalement (kleding, huidskleur, lengte, leeftijd, baard/snor, bril, tas/rugzak, ec.)
  - Rij- of looprichting
  - Als het mogelijk is, maak een foto van het voertuig of de persoon
 6. Laat door middel van een WhatsAppbericht aan elkaar weten dat iemand 112 heeft gebeld; dat voorkomt een regen aan 112-meldingen
 7. Let op uw taalgebruik tijdens het appen; we vloeken niet, we schelden niet en we discrimineren niet; we melden alleen verdachte situaties en bellen 112
 8. Speel geen rechter en overtreed geen regels of wetten
 9. Het versturen van foto’s van een verdacht persoon is alleen toegestaan voor het verstrekken van een signalement als dit voor de melding noodzakelijk/van meerwaarde is. Probeer in eerste instantie het signalement te omschrijven.
 10. Gebruik de WhatsApp-groep alleen waar deze voor is bedoeld (het melden van verdachte situaties) en niet voor onderlinge en/of privéberichten (alle berichten worden namelijk door iedereen gelezen).
 11. Uw mobiele nummer wordt toegevoegd aan de Whatsappgroep en is daarmee voor de deelnemers aan deze groep zichtbaar.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over het oprichten van een WhatsApp-groep in uw wijk? Neem dan contact op met de afdeling openbare orde en veiligheid, tel. (033) 277 23 24 of via het contactformulier