Nieuws

Nieuws

 • Isoleren: win een warmtescan!

  Het isoleren van de eigen woning is de beste en snelste manier om uw energierekening omlaag te brengen. Maar waar begint u en welke isolerende maatregelen zijn bij uw huis het meest zinvol? Een warmtescan kan u dat vertellen. Daarom heeft Scherpenzeel dit najaar een speciaal aanbod voor inwoners: vijf huiseigenaren kunnen een gratis warmtescan winnen!

  Huizen gebouwd vóór 1980 zijn dikwijls niet goed geïsoleerd. Er lekt dan veel warmte weg naar buiten. Met isolatie van het dak, ramen, vloer en/of gevel kunt u veel geld besparen. Opgeteld soms wel 1000 euro per jaar. Met een warmtescan krijgt u een goede eerste indruk van hoeveel warmte uw huis nu verliest.

 • Teun van Roekel: energievraagbaak voor Scherpenzeel

  Afbeelding Teun van RoekelSinds begin april van dit jaar bemant Teun van Roekel (40) het gemeentelijke energieloket. Inwoners van Scherpenzeel die hun huis energiezuiniger willen maken of zelf duurzame energie willen gaan opwekken, kunnen bij Van Roekel terecht met hun vragen. Een kennismaking met een gedreven verbinder, die technische kennis combineert met belangstelling voor mensen.

  Gratis en onafhankelijk

  Het energieloket is een gratis service voor inwoners van Scherpenzeel. Iedereen die overweegt om zonnepanelen te nemen of zijn vloer, gevel of dak te isoleren – of die simpelweg zijn energielasten omlaag wil brengen - kan zich tot het energieloket wenden. Het loket, bemand door Van Roekel, is zes dagen per week telefonisch bereikbaar en natuurlijk via e-mail.

  Persoonlijke achtergrond

  Van Roekel raakte al tijdens zijn HTS-opleiding Elektrotechniek geïnteresseerd in duurzame technieken. Rond dezelfde tijd verscheen de film An Inconvenient Truth van de voormalige Amerikaanse vicepresident Al Gore over de opwarming van de aarde. ‘Voor mij was duidelijk dat het zo niet kon doorgaan met het gebruik van fossiele brandstoffen. Dat leverde meteen een mooie uitdaging op in de vrij traditioneel ingestelde bouwwereld. Daar hou ik wel van.’ De geboren en getogen Edenaar werkte vervolgens jarenlang als installateur en adviseur in de bouwsector, met duurzaamheid als specialisme.

  Praktische vragen

  Bij het energieloket combineert Van Roekel zijn persoonlijke drijfveren met zijn ruime kennis en ervaring op het gebied van bouwen en duurzaamheid. Sinds april van dit jaar beantwoordt hij de uiteenlopende energievragen van inwoners. ‘De een komt omdat hij is geschrokken van zijn energierekening, een ander is bezig met verbouwen, een derde is aangestoken door een buurtgenoot,’ vertelt Van Roekel. ‘Ik probeer hun belangrijkste motivatie te achterhalen, bijvoorbeeld duurzaamheid of kostenbesparing, en vandaaruit mensen verder te helpen.’

  Wegwijzer

  Het energieloket is in de woorden van Van Roekel vooral een ‘wegwijzer’, die ervoor zorgt dat mensen de informatie kunnen vinden die ze nodig hebben om zelf keuzes te maken. ‘Ik help ze daarbij om de goede vragen te stellen. Bijvoorbeeld of isolatie in hun specifieke geval wellicht kosteneffectiever is dan zonnepanelen of een zonneboiler. Of welke criteria ze kunnen hanteren bij het selecteren van een installateur.’

  Verbinder

  Ook brengt Van Roekel inwoners desgewenst met elkaar in contact om ervaringen uit te wisselen. ‘Fantastisch vind ik het om zo’n verbinding tot stand te brengen en te zien wat dat kan opleveren. Sowieso ben ik getroffen door het enthousiasme dat ik ontmoet, niet alleen bij de groeiende groep burgers die de weg naar het loket vindt, maar ook bij collega’s, gemeenten en bedrijven. Steeds meer mensen zie ik duurzame stappen zetten. En we doen het echt samen in deze regio, dat is ook heel mooi.’

  Bereikbaarheid

  Teun van Roekel van het gemeentelijke energieloket is telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 15.00 uur: 06 10 73 12 61. U kunt ook een e-mail sturen naar energieloket@scherpenzeel.nl.

 • Zonnepanelen: goed voor milieu én portemonnee

  Denkt u erover om uw eigen stroom op te wekken met zonnepanelen? Dan is het nu een goed moment om daarmee te beginnen. Want de prijs van zonnepanelen is de afgelopen 5 jaar met een kwart gedaald. U verdient uw investering dan ook snel terug. Verschillende huiseigenaren in Scherpenzeel gingen u voor.

 • Aftrap campagne ‘Scherpenzeel woont duurzaam’

  Aftrap campagne ‘Scherpenzeel woont duurzaam’

  Gemeente, inwoners en bedrijven maken samen werk van energiebesparing

  Scherpenzeel, 22 april 2016 - Op de Dag Van de Aarde lanceert de gemeente Scherpenzeel de campagne “Scherpenzeel woont duurzaam”. Dit is een gezamenlijke campagne van zeven gemeenten uit de regio FoodValley die inwoners willen helpen bij vragen over het energiezuinig maken van hun woning en het thuis opwekken van duurzame energie. Huiseigenaren kunnen vanaf vandaag terecht bij het Energieloket voor gratis en deskundig advies over hun woning en op www.scherpenzeelwoontduurzaam.nl

Archief