Regels bouwen en verbouwen
U denkt er aan te gaan verbouwen of een nieuw bouwwerk te plaatsen. Dan zijn er regels waar u aan moet voldoen. In de meeste gevallen kunt u niet zomaar aan de slag en moet u een omgevingsvergunning aanvragen. In sommige gevallen mag u zonder omgevingsvergunning bouwen.
De meeste mensen gaan aan de slag met aanbouwen en bijgebouwen, dakkapellen, zonnepanelen en erfafscheidingen. Daarom volgt hier alvast wat meer informatie over deze onderwerpen.
Aanbouwen
Er zijn vele mogelijkheden om een woning uit te breiden met een aanbouw zoals een veranda, serre, inpandige schuur, garage, (bij)keuken of extra kamer.
Uitbouwen
Ook kunt u de woning vergroten met een uitbouw zoals een erker, dakkapel of de woonkamer of keuken vergroten.
Meer informatie over dakkapellen
Bijgebouwen
Een bijgebouw is ook een mogelijkheid. Denk aan een schuur, vrijstaande garage, carport of plantenkas.
Meer informatie over bijbehorende bouwwerken en overkappingen(externe link)
Erf- of perceelafscheiding
Hieronder worden bouwwerken verstaan waaronder een schutting, hoog of laag hekwerk, muur, rieten erfafscheiding of gaas.
Meer informatie over erf- en perceelafscheidingen(externe link)
Zonnecollectoren en zonnepanelen
Als u zelf zonnecollectoren of zonnepanelen wilt plaatsen, gelden er bepaalde regels. Dit omdat deze energie-opwekkers van buitenaf zichtbaar zijn.
Controleer voordat u aan de slag gaat altijd of u een vergunning nodig heeft via het omgevingsloket(externe link).
Meer informatie over zonnecollectoren en zonnepanelen(externe link)
Duurzaamheid & Subsidies
Wist u dat er vaak subsidies beschikbaar zijn om het huis duurzamer en energiezuiniger te maken? Om een huis energiebesparender (en daardoor kostenbesparender) te maken kunt u denken aan maatregelen op de gebieden van isoleren, ventileren, energie opwekken en verwarmen. Meer informatie vindt u op regionaalenergieloket.nl(externe link)
Meer informatie
Houdt er rekening mee dat uw bouwplan moet voldoen aan de regels uit het Bouwbesluit 2012 en aan het burenrecht uit het Burgerlijk Wetboek. Meer informatie hierover vindt u op de website van de Rijksoverheid(externe link).
Ook moet uw bouwplan altijd voldoen aan de Algemene Plaatselijke Verordening.
Komt u er niet uit of wilt u toch liever rechtstreeks contact, neem dan contact op met Team Leefomgeving via (033) 277 23 24 of het contactformulier.