Wie was deze lokale en talentvolle kunstenaar?

Onlangs bood vertrekkend burgemeester Wimar Jaeger enkele werken van kunstenaar Jan van Essen aan Oud Scherpenzeel aan zodat heel Scherpenzeel ervan kan genieten. Wie was deze kunstenaar? We vragen het Martin Wassen.

,,Jan van Essen kwam uit een gegoede Amsterdamse familie en is geboren in 1854. Zijn vader was koopman en sigarenfabrikant. De jonge Jan ontdekte al vroeg het tekenen en schilderen. Hij had niet veel met het zakenleven van zijn vader en koos zijn eigen pad”, steekt Wassen van wal. In zijn woning zijn diverse werken van Van Essen te bewonderen, waaronder een groot schilderij boven de bank. Ook diverse etsen sieren de wanden van zijn huis.

Van Essen jaagde regelmatig in Scherpenzeel en maakte hier ook diverse schilderijen, etsen en tekeningen van. ,,Tijdens het jagen heeft hij zich een keer door zijn hand en arm geschoten met een schot hagel. Hierna kon hij zelf zijn schilderijen niet meer opspannen. Hierbij hielp de Scherpenzeler Hoefakker hem destijds. Ook heeft Van Essen zelfs in Scherpenzeel gewoond, onder meer aan de Stationsweg, tegenover het Witte Hek. Uiteindelijk overleed hij hier in 1936 en is begraven op Glashorst”, weet Wassen te vertellen. Van Essen is het meest geroemd om zijn tekeningen en schilderijen van dieren. ,,Bijna dagelijks ging hij naar Artis om daar de dieren te tekenen. Wie zijn werken van dieren ziet, denkt bijna dat hij in Afrika is geweest. In Artis hangt overigens ook een groot schilderij van hem”.

Wassen is nauw betrokken bij Oud Scherpenzeel en bereidt samen met een aantal anderen op dit moment een expositie voor rondom Scherpenzeelse kunstenaars. ,,De bedoeling is dat de tentoonstelling eind 2023 opent en werken bevat van vijf, zes lokale kunstenaars zoals Jan van Essen, Willem Steelink, Edzard Koning en Adolph Bolk. Mocht iemand nog werken van Scherpenzeelse kunstenaars thuis hebben, dan houden we ons aanbevolen om ze te exposeren”.

Oud-burgemeester Wimar Jaeger is een kunstliefhebber en kwam dan ook via een advertentie op Marktplaats bij Wassen terecht. ,,Jaeger zag een Van Essen van zijn gading en hing het op in zijn werkkamer begreep ik. Tot hij (voor mij onverwacht) kunstwerken van Van Essen aanbood bij zijn afscheid van de gemeente Scherpenzeel. Wij van Oud Scherpenzeel namen ze graag in ontvangst en beraden ons nu op waar we ze het beste kunnen tonen. Jaeger vond het belangrijk dat lokale kunst in het dorp blijft en wij gaan er goed voor zorgen”.