Om te voorkomen dat zakken met plastic afval wegwaaien, start de gemeente met een proef: ophangen van de zakken aan lantaarnpalen door middel van een kroonring. Deze kroonringen zijn aan te vragen bij de gemeente. Als wordt voldaan aan de gestelde voorwaarden, plaatsen medewerkers van de buitendienst de ring om de gewenste lantaarnpaal.

Vijftig stuks

Plastic verpakkingen worden samen met blik en drinkverpakkingen (PBD) ingezameld in de daarvoor bestemde doorzichtige afvalzakken. Om de inzameling te verbeteren en zwerfafval te verminderen, stelt de gemeente in eerste instantie vijftig kroonringen beschikbaar. Bij gebleken succes, kan het aantal worden verhoogd.  

Ring met knoppen

Kroonringen zijn ringen die aan lantaarnpalen bevestigd worden om zakken met plastic afval aan op te hangen. Een ring heeft meerdere knoppen om de plastic zakken aan op te hangen. Aan elke knop is plaats voor meerdere zakken. De kroonring is duurzaam en is gemaakt van 80% gerecycled kunststof. De PBD-zak mag alleen op de ophaaldag voor 7.30 uur aan de kroonring worden gehangen.

Aanvraag

Wilt u een kroonring in de straat? Overleg dan met uw buren en vraag daarna een kroonring aan via het aanvraagformulier op de website van de gemeente Scherpenzeel. De gemeente beoordeelt uw verzoek en de locatie voor de kroonring. Als u een aanvraag voor een kroonring doet, nemen wij uw aanvraag zo spoedig mogelijk in behandeling. U krijgt bericht en als het wordt goedgekeurd, wordt de kroonring geplaatst door de gemeente.