Rijbewijs aanvragen of vernieuwen

Home > Inwoners > Rijbewijs aanvragen of vernieuwen

Rijbewijs aanvragen of vernieuwen

Bent u geslaagd voor uw rijexamen? Dan vraagt u bij de gemeente uw rijbewijs aan. Ook voor het vernieuwen van uw rijbewijs gaat u naar de gemeente

Hoe werkt het?

Medische keuring (eigen verklaring)

In bepaalde situaties moet u eerst medisch gekeurd worden voordat u uw eerste rijbewijs kunt aanvragen:

• U wilt een rijbewijs voor vrachtwagen of bus (categorie C of D).
  • Uw rijbewijs verloopt op of na uw 75e verjaardag. Daarna moet u elke 5 jaar gekeurd worden.
  • U hebt een lichamelijke of geestelijke beperking.

Geldigheid rijbewijs

Een rijbewijs is 10 jaar geldig, behalve in de volgende situaties:

• Rijbewijs voor vrachtwagen of bus: 5 jaar geldig.
  • U bent tussen de 65 en 70 jaar: rijbewijs geldig tot 75e verjaardag.
  • U bent ouder dan 70 jaar: 5 jaar geldig.
  • U bent medisch gekeurd vanwege een lichamelijke of geestelijke beperking: korter dan 10 jaar geldig, tot het moment dat u weer geschikt bent om te rijden.

Vervangen bij beschadiging

Uw rijbewijs dat beschadigd of onleesbaar is, moet u laten vervangen. U vraagt dit persoonlijk aan bij de gemeente. U krijgt dan een rijbewijs dat geldig is tot dezelfde datum als uw oude rijbewijs of voor de volledige geldigheidsduur.

Wat heb ik nodig?

• een kleuren pasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen
  • uw oude rijbewijs (niet bij eerste aanvraag of als uw rijbewijs kwijt is, dan een geldig identiteitsbewijs of verblijfsdocument)

Hoeveel kost

Hoe lang duurt het?

Na 5 werkdagen kunt u uw nieuwe rijbewijs ophalen.

Spoedaanvraag

Als u uw rijbewijs snel nodig hebt, kunt u een spoedaanvraag doen. Bij een aanvraag voor 12.30 uur kunt u meestal de volgende dag uw nieuwe rijbewijs ophalen. Hieraan zijn extra kosten verbonden.

Rijbewijs kwijt of gestolen

Bent u uw rijbewijs kwijt of is het gestolen? Dan kunt u bij de aanvraag een proces-verbaal op laten maken bij afdeling Gemeentewinkel.

Kijk ook bij