Week van de pleegzorg

Home > Inwoners > Actualiteiten > Week van de pleegzorg

Week van de pleegzorg

RSS
Dit item is verlopen op 20-11-2018.

Van 31 oktober tot en met 7 november is de vierde Week van de pleegzorg. Met deze actieweek wil Pleegzorg Nederland aandacht vestigen op het belang van pleegzorg en het tekort aan pleegouders in Nederland.

Tien gezinnen

Er zijn op dit moment tien gezinnen die Scherpenzeelse kinderen voor langere of korte duur opvangen. Wethouder Henk Vreeswijk is persoonlijk langs deze gezinnen gegaan. De route leidde onder andere langs Nijkerk, Barneveld, Achterberg, Rhenen en natuurlijk Scherpenzeel. Soms bleef de deur dicht maar veelal werd deze enthousiast opengedaan. Henk Vreeswijk verraste alle pleegouders met een bloemetje en een mooie bon in de vorm van een pluim.

Blij mee

 “Wij zijn ontzettend blij met pleeggezinnen. Het besef dat ouders hun kind missen is onmiskenbaar, maar de wetenschap dat er mensen zijn die het allerbeste voor een ander kind over hebben is een groot goed. Dat Scherpenzelers klaar staan voor een ander en bereid zijn om te helpen is fantastisch”, aldus wethouder Henk Vreeswijk. “We hopen dat we als gemeente voor elkaar zorg kunnen dragen en kinderen zo dicht als mogelijk bij hun eigen thuis op laten groeien.”

Pleegzorg

Soms kunnen kinderen (tijdelijk) niet bij hun ouders wonen omdat het opgroeien of opvoeden daar niet goed gaat. Als ouders vrijwillig hulp vragen of de kinderrechter besluit dat een uithuisplaatsing noodzakelijk is, dan worden kinderen bij voorkeur geplaatst bij pleegouders. Dit omdat deze vorm van opvang in gezinsverband het meest op de natuurlijke situatie lijkt. Pleegzorg is een vorm van jeugdhulp die onder de Jeugdwet - en daarmee - onder de verantwoordelijkheid van de gemeenten valt.
Pleegouders zijn van onschatbare waarde én heel hard nodig. Op dit moment zijn er in Nederland ruim 23.000 pleegkinderen. Deze kinderen zijn tussen de 0 en 21 jaar. Soms kunnen ze tijdelijk niet thuis wonen, soms is dat voor langere tijd. Daarnaast staan nog ruim 1.000 kinderen op een wachtlijst.