Vragen en antwoorden over de eikenprocessierups

Home > Inwoners > Actualiteiten > Vragen en antwoorden over de eikenprocessierups

Vragen en antwoorden over de eikenprocessierups

Dit item is verlopen op 31-08-2019.

In onze gemeente is momenteel veel overlast van de eikenprocessierups. Wat doet de gemeente aan de bestrijding en kan het niet sneller. Terechte vragen met hierbij ook de antwoorden.

Waarom is de eikenprocessierups zo vervelend?

De haartjes van de eikenprocessierups zijn brandhaartjes. Deze kunnen bultjes, jeuk en oogirritaties veroorzaken bij mensen. Ook huisdieren kunnen hier last van ondervinden. Extra vervelend is dat de brandhaartjes tot acht jaar actief blijven.

Waarom zijn er nu veel meer eikenprocessierupsen dan vorig jaar?

Ondanks het preventief bestrijden van de Eikenprocessierups zijn er  dit jaar veel eikenprocessierupsen uitgekomen. De klimatologische omstandigheden voor de rupsen zijn het afgelopen jaar gunstig geweest. De plaagdruk is nu groter dan ooit.

Wat moet ik doen als ik rupsen of een nest zie?

Als je rupsen of nesten – witte, gesponnen draden – ziet, probeer dan de omgeving van de boom te vermijden. Raak de rupsen of de nesten niet aan, loop niet door het (lange) gras en ga nooit op de grond zitten. Blijf op de paden wandelen. En waarschuw ook kinderen om de omgeving te vermijden.

Hoe wordt de eikenprocessierups bestreden?

De bestrijding van de eikenprocessierups moet worden gedaan door de eigenaar van de boom. Dat kan de gemeente zijn, de provincie, natuurverenigingen of particuliere eigenaren. Bestrijding gaat via het wegzuigen van de nesten. Deze worden daarna verbrand in afgesloten cabines en moeten verhit worden tot 600 graden Celcius.

Waarom worden nesten niet direct weggehaald na een melding?

De opkomst van de eikenprocessierups is een landelijk probleem. De bedrijven die de bestrijding verzorgen, zijn volgeboekt. Zonder speciale  apparatuur, persoonlijke beschermingsmiddelen en materialen is het niet mogelijk om de rupsen te bestrijden.

Wat doet de gemeente aan deze plaag?

De eikenprocessierupsen worden in Scherpenzeel op verschillende manieren bestreden. In mei zijn de eikenbomen preventief ingespoten om jonge rupsen (deze hebben dan nog geen brandharen) die van het bespoten blad eten te doden.  Uit het onderzoek bleek dat van bomen die niet preventief waren bespoten, circa 80 procent was aangetast. Van de bomen die wel waren behandeld, was circa 10 procent aangetast. In die bomen waren de nesten ook kleiner. Verder werkt de gemeente samen met twee  bestrijdingsbedrijven om rupsen en nesten die toch tot ontwikkeling zijn gekomen, te verwijderen.

Kan de gemeente niet nog meer doen aan de bestrijding?

Vanwege de plaag dit jaar, is ook een tweede bestrijdingsbedrijf actief: Methorst zuig- en blaastechniek uit Woudenberg. Met deze twee bedrijven is de verwachting dat eind van deze week (week 27) de belangrijkste plaatsen in de bebouwde kom vrij zijn van nesten. Daarna wordt direct doorgegaan met het bestrijden in het buitengebied.

Hoe kan voorkomen worden dat de eikenprocessierups jaarlijks voor een plaag zorgt?

Sterker inzetten op kwaliteitsverbetering van de preventieve bestrijding. Voor de langere termijn zet gemeente Scherpenzeel ook in op een divers bomenbestand. Niet teveel eikenbomen bij elkaar en bij vervanging van een eikenboom kiezen voor een ander soort. Verder kiest Scherpenzeel voor het versterken van de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups, zoals het creëren van ruwgrasbermen voor roofinsecten en we kiezen voor het plaatsen van nestkasten voor mezen.