Voorkom klachten met de eikenprocessierups!

Home > Inwoners > Actualiteiten > Voorkom klachten met de eikenprocessierups!

Voorkom klachten met de eikenprocessierups!

De afgelopen weken heeft de gemeente Scherpenzeel de eikenprocessierups preventief bestreden in de bebouwde kom van Scherpenzeel. Toch blijft er een kans dat u  eikenprocessierupsen tegenkomt. Door goed op te letten zijn klachten te voorkomen. In vrijwel geheel Nederland zijn de behaarde rupsen aan te treffen op een groot aantal eikenbomen in mei, juni en juli.

Lichamelijke klachten

Na contact met de brandharen van deze rups kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. Risico’s voor de gezond­heid zijn er vooral van half mei tot juni als de eikenproces­sierupsen brandharen krijgen. En bij verdere verspreiding van deze brandharen uit lege nesten in juli tot september.

Tips om klachten te voorkomen

• Voorkom klachten door niet in aanraking te komen met de brandharen van de eikenprocessierups.
  • Treft u rupsen aan laat ze dan met rust en vermijd elk contact met nesten en spinsels.
  • Zorg voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten  bij een bezoek aan een (natuur-)gebied met eikenprocessierupsen.
  • Aan te raden is het om gewoon op de rijbaan, voet- fiets- en wandelpaden te blijven en eventuele rupsen niet aan te raken als u dichtbij bij eikenbomen bent.
  • Als u deze aantreft laat ze dan met rust en vermijd ook contact met eventuele (verlaten) nesten van rupsen en spinsels.
  • Waarschuw kinderen voor het gevaar van de rups. Kies wanneer het mogelijk is voor een andere route waar geen besmette bomen staan.
  • Ga na aanraking van de rupsen of haren niet krabben of wrijven. Was of spoel de huid of ogen goed met water. Was zo nodig ook kleren, liefst op 60 °C.
  • Klachten verdwij­nen in het algemeen binnen twee weken. Een zachte crème met bijvoorbeeld menthol of een gel van Aloë Vera kan verlichting geven.
  • Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts.

Eikenprocessierups herkennen

Eikenbomen met eikenprocessierup­sen zijn te herkennen aan de specifieke nesten op de stammen of dikkere takken. Het gaat om dichte spinsels van vervellings­huidjes, met brandharen en uitwerp­selen. Vanuit hun nesten zoeken de rupsen ’s nachts in processie  voedsel in de toppen van de boom.

Bestrijding

De gemeente Scherpenzeel voert jaarlijks een preventieve bestrijding uit in de bebouwde kom. We kunnen de nesten laten wegzuigen bij ernstige overlast of een reëel gevaar voor de volksgezondheid.  Bij beperkte overlast doet de gemeente niets. Natuurlijke vijanden van de rups kunnen dan ook tot ontwikkeling komen.
U bent zelf verantwoordelijk voor de bestrijding als u op uw eigen perceel te maken met besmette eikenbomen. Wij raden u echter sterk af om de rupsen zelf te bestrijden. U kunt voor bestrijding zelf een deskundig bedrijf inschakelen. Eventueel kan de gemeente u hierover informeren. Bel: (033) 277 23 24.

Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website van de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden.