Veilig naar de stembus: TK Verkiezingen en inwonerspeiling!

Home > Inwoners > Actualiteiten > Veilig naar de stembus: TK Verkiezingen en inwonerspeiling!

Veilig naar de stembus: TK Verkiezingen en inwonerspeiling!

17 maart 2021 vinden de Tweede Kamer Verkiezingen plaats. In verband met de Corona-maatregelen zijn de verkiezingen deze keer op aangepaste manier georganiseerd, om de veiligheid van iedereen zo goed mogelijk te waarborgen. De gemeenteraad heeft op 11 februari besloten om tegelijkertijd met de Tweede Kamer Verkiezingen ook een inwonerspeiling uit te schrijven. Deze peiling gaat over de toekomst van de gemeente Scherpenzeel. U leest hieronder hoe het stemmen voor de Tweede Kamer verkiezingen en de inwonerspeiling dit jaar gaat.

Wie mogen er stemmen?

Voor de leden van de Tweede Kamer mogen alle inwoners van Scherpenzeel, die op de dag van stemming (1 februari 2021) 18 jaar of ouder zijn en die in het bezit zijn van de Nederlandse nationaliteit gaan stemmen. Zij mogen ook stemmen voor de peiling.

Inwoners die minimaal 5 jaar legaal in Nederland verblijven, maar nog geen Nederlandse nationaliteit hebben en 18 jaar en ouder zijn mogen wel voor de peiling stemmen, maar niet voor de Tweede Kamer verkiezingen.

Hoe gaat u stemmen?

Zelf stemmen:

U kunt gaan stemmen in het stemlokaal. Deze zijn zo ingericht dat de corona-maatregelen goed kunnen worden nageleefd. U kunt daar zowel stemmen voor de verkiezingen als voor de peiling.

Iemand anders voor u laten stemmen:

Wilt u liever niet naar het stemlokaal kan dat ook. U kunt dan iemand anders machtigen (het recht geven om) voor u te stemmen, zowel voor de verkiezingen als voor de peiling.

Per briefstem (alleen voor inwoners van 70+):

Voor inwoners van 70 jaar en ouder is er ook de mogelijkheid om te stemmen via een briefstem per post, zowel voor de verkiezingen als voor de peiling.