Preventieve bestrijding Eikenprocessierups 2019

Home > Inwoners > Actualiteiten > Preventieve bestrijding Eikenprocessierups 2019

Preventieve bestrijding Eikenprocessierups 2019

De gemeente Scherpenzeel werkt volgens een vastgesteld Eikenprocessierupsbestrijdingsplan. De bestrijding vindt plaats in de vorm van een bladbespuiting met een ongevaarlijk biologisch gewasbeschermingsmiddel. Tijdens de uitvoering zal onder hoge druk de gehele kroon van de eik bespoten worden middels een speciale spuitunit. Zodra de eiken in blad staan wordt de bestrijding uitgevoerd. Sinds 2008 werkt de gemeente Scherpenzeel volgens deze bestrijdingsmethode. We bestrijden vrijwel alleen in de bebouwde kom van Scherpenzeel. Om de werkzaamheden zo goed mogelijk te laten verlopen wordt geadviseerd om in deze periode geen auto’s in de nabijheid van eiken te parkeren.

Korte behandelingsperiode

De rupsen dienen kort na het begin van de bladvorming bestreden te worden als de rupsen van het jonge blad gaan eten. Door vroeg in te grijpen voorkomen we dat veel rupsen zich kunnen ontwikkelen tot het schadelijke stadium waarbij brandharen aanwezig zijn. Het moment van ingrijpen komt heel nauw. Soms zal daarom in de nacht bestreden moeten worden.

Om de natuur zoveel mogelijk te beschermen (onder andere beschermde vlindersoorten) wordt in het Buitengebied vrijwel geen preventieve bestrijding uitgevoerd. Bij (grote) overlast wordt daar indien nodig overgegaan op het wegzuigen van eikenprocessierupsen.