Nestkastjes-project heeft succes: extra mensen zijn welkom

Home > Inwoners > Actualiteiten > Nestkastjes-project heeft succes: extra mensen zijn welkom

Nestkastjes-project heeft succes: extra mensen zijn welkom

RSS

Een werkgroep actieve inwoners met ‘een groen hart’ is vorig jaar gestart met het project ‘nestkastjes’. Deze vogelhuisjes trekken vooral mezen aan, die zich voeden met de eikenprocessierups. Minder rupsen betekent minder overlast en heeft als voordeel dat minder  bestrijdingsmiddelen nodig zijn. Vanaf Het Witte Hek tot en met de Polsche steeg is dit voorjaar voor de eerste keer niet preventief gespoten tegen de rups. Informatie hierover staat op de nieuwe borden langs deze route.

Vorig jaar kwamen Margriet Vink en Henk de Leeuw met het idee om nestkastjes op de te hangen en daarmee de jeukrups te bestrijden. Margriet: “De afgelopen zomers veroorzaakte de processierups in eikenbomen veel huidproblemen bij wandelaars. Als natuurliefhebber ben ik voorstander van het in evenwicht houden van de natuurlijke balans. Dus liever niet preventief spuiten met bestrijdingsmiddelen. We gingen op zoek naar een duurzamere oplossing voor dit probleem. En dat is het stimuleren van vogels en vooral mezen, die de rupsen als voedsel nuttigen.”

Samen met de gemeente zijn geschikte lanen uitgezocht om te starten met dit project. Dit zijn de Lambalgerkeerkade, Polsche steeg en Park Huize Scherpenzeel, waar nu  55 nestkasjes hangen. Het gebied van Het Witte Hek aan de Stationsweg tot en met de Polsche steeg is dit voorjaar voor het eerst overgeslagen in de preventieve bestrijdingsronde. Hierdoor kan het voorkomen dat de eikenprocessierups in dit gebied voorkomt.  Deze toegangswegen zijn daarom voorzien van informatieborden.

De leden van Platteland Anders maken de nestkastjes. Een heel project, want in totaal hangen er in dit najaar 170 nestkasjes aan Scherpenzeelse (eiken)bomen, zo is de bedoeling. De werkgroep wordt ondersteund door vrijwilligers die jaarlijks de kastjes schoonmaken.

De werkgroep heeft zin in meer en denkt er al aan om in september verder te gaan met het ophangen van nestkastjes. Het doel is om een zo groot mogelijk ‘groene lint’ door Scherpenzeel te krijgen, waar de processierups op een natuurlijke wijze wordt bestreden en op termijn het spuiten van de bomen minimaal wordt.

Het slagen van dit project is mede afhankelijk van de bereidbaarheid van extra  vrijwilligers in de werkgroep om daarbij te helpen.

Concreet zijn nodig:

•        vrijwilligers die willen helpen bij het ophangen, onderhouden en jaarlijks schoonmaken van de nestkastjes.

•        Vrijwilligers die hun eigen straat voor hun rekening willen nemen, uiteraard waar eikenbomen voorkomen.

•        Vrijwilliger(s) die ook een coördinerende rol op zich willen nemen, dit is voornamelijk rond mei/juni en oktober/november. We willen tenslotte weten of de nestkasten goed worden gebruikt en of de processierups ook op een natuurlijke manier wordt bestreden. Interesse? Neem dan contact op met Henk of Margriet, dit kan via info@margrietvink.nl.