Laat de mezen maar komen

Home > Inwoners > Actualiteiten > Laat de mezen maar komen

Laat de mezen maar komen

Buurtbewoners van het Zure Eind (het doodlopende gedeelte van het Oosteinde richting Renswoude) hebben onlangs enthousiast nestkastjes gemaakt. Aan het eind van het Oosteinde, op de grens met Renswoude, staan erg veel grote eikenbomen en vorig jaar hadden de bewoners daar veel last van de eikenprocessierupsen.

Vooral de kool- en pimpelmezen voeren hun jongen grote aantallen rupsen. De harige exemplaren worden door de mezen ‘gepeld’ en dan over de 8 tot soms wel 14 mezenkuikens verdeeld. In twee weken tijd eet een mezenjong zo’n 800 rupsen. Dat tikt aan! De eikenprocessierups is onderdeel van onze natuurlijke soortenrijkdom en zal niet verdwijnen, maar de buurtbewoners hopen dat de overlast door het plaatsen van mezennestkastjes vermindert.

De buurtjes hadden in de afgelopen weken restmateriaal verzameld en hiervan zijn alle nestkastjes gemaakt. Onder het genot van koffie, thee en chocolademelk werd er zaterdag flink gezaagd, getimmerd en geschilderd. Zo ontstonden er mezenkastjes in allerlei vormen en variëteiten. Door veel kinderen werden ze, onder begeleiding van hun moeders, opgevrolijkt met mooie kleuren. En Joël ontpopte zich, onder toeziend oog van zijn trotse Opa Martien, tot een ware zaagkampioen!

Na afloop werd een skelter met aanhanger uit de schuur gehaald en werden de kastjes naar de grote eikenbomen gereden. Daar kregen ze uiteindelijk allemaal een mooi plekje. En fietst of wandelt u binnenkort op de grens van Scherpenzeel en Renswoude? Dan kunt u daar alle vrolijke nestkastjes bewonderen. Laat de mezen nu maar komen!

Vanuit de gemeente de volgende tips als u ook nestkastjes wilt maken of ophangen

Wil je nestkasten plaatsen op gemeentelijk terrein, neem dan contact op met de gemeente. Niet alle nestkasten zijn goed voor vogels. Nestkasten dienen bijvoorbeeld gemaakt te zijn van onbehandeld hout. Ook is niet elke locatie geschikt voor het plaatsen van nestkasten. Plaats daarom nestkasten alleen in overleg en met goedkeuring van de gemeente.