Kom ook naar de NATUURWERKDAG!

Home > Inwoners > Actualiteiten > Kom ook naar de NATUURWERKDAG!

Kom ook naar de NATUURWERKDAG!

RSS
Dit item is verlopen op 04-11-2019.

Bomen zagen en bijenhotels en nestkasten maken tijdens de Natuurwerkdag

Iedereen is op zaterdag 2 november welkom op de Natuurwerkdag in Scherpenzeel. De werklocatie is dit jaar op het trapveldje op het hoek van de Eikenlaan en de Willaerlaan. De deelnemers gaan bomen omzagen en bijenhotels en nestkasten maken. Dit zorgt voor een vitaal en gevarieerd bos. Verder in het bos worden takken op rillen gelegd om schuilgelegenheden te bieden voor bijvoorbeeld egels en broedplekken voor vogels. Leuke en spannende werkzaamheden die goed zijn voor de dieren en planten in Scherpenzeel. Jong en oud zijn welkom, deelname is gratis. Het werken is van 10.00 tot 15.00 uur.

Bijenhotels

Samen met leden van de Imkervereniging Scherpenzeel – Woudenberg worden bijenhotels gemaakt. Deze mogen na afloop mee naar huis, om in de tuin of op het balkon te plaatsen. Deze hotels bieden een woonplaats aan bijen. 

Nestkastjes

Tijdens de Natuurwerkdag worden samen met leden van Platteland Anders uit Scherpenzeel ook nestkastjes voor vogels gemaakt. Vogels zoals kool- en pimpelmezen kunnen erin gaan nestelen. Deze vogels zijn heel nuttig, omdat ze ook eikenprocessierupsen eten en zo het aantal verminderen. Verder is er de mogelijkheid om allerlei creaties te maken van natuurlijke materialen.

Geschiedenis

Dit bos op de hoek Eikenlaan/Willaerlaan is ooit aangeplant door kinderen uit Scherpenzeel. Tijdens de Boomfeestdag in 2010 hebben kinderen uit groep 8 van diverse basisscholen dit bos aangeplant. De bomen en struiken zijn na aanplant direct flink gegroeid. Tijdens de Natuurwerkdag in 2012 en in 2018 zijn veel bomen en struiken omgezaagd. Ook dit jaar is dat weer nodig.

Leuke attentie

Alle deelnemers krijgen een tasje met bloembollen mee naar huis. De bedoeling is dat deze geplant worden. De bollen dragen bij aan de biodiversiteit, zijn goed voor insecten en helpen natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups.

Aanmelden

Opgeven kan via www.natuurwerkdag.nl en zoeken op Scherpenzeel. Buiten de praktische informatie is via de onderstaande link of de website achtergrondinformatie te vinden over de locatie, de aanleg, de uit te voeren werkzaamheden en een omschrijving van de activiteiten die er allemaal gaan plaatsvinden.  Het wordt een dag waarbij er in een opbouwende sfeer in de natuur gewerkt kan worden. Ook de inwendige mens wordt niet vergeten. De organisatie zorgt voor een versnapering tussendoor en een uitgebreide lunch.

Werken in het park

De Natuurwerkdag op locatie Eikenlaan/Willaerlaan wordt georganiseerd door de gemeente Scherpenzeel samen met de Imkervereniging, Platteland Anders en diverse ondernemers. Ook elders in Scherpenzeel kan gewerkt worden tijdens de Natuurwerkdag en dat is in het park van Huize Scherpenzeel. Daar werken Landgoed Scherpenzeel, zorgboerderij Parousie en Geldersch Landschap en Kastelen samen om met vrijwilligers hagen en struiken te (ver)planten. Hier wordt van 10.00 tot 15.00 uur gewerkt.