Hondenbelasting: waarom en hoe werkt het?

Home > Inwoners > Actualiteiten > Hondenbelasting: waarom en hoe werkt het?

Hondenbelasting: waarom en hoe werkt het?

Dit item is verlopen op 30-11-2020.

De gemeente Scherpenzeel heft hondenbelasting. Met de opbrengst van de hondenbelasting wordt onder meer het hondenpoepbeleid betaald. Wanneer betaalt een hondenbezitter deze belasting en hoe kan het aangemeld en afgemeld worden?

Bent u de eigenaar van één of meer honden? Dan moet u waarschijnlijk hondenbelasting betalen. Als u een (blinden)geleidehond of een gehandicaptenhond (Stichting Hulphond Nederland) heeft, hoeft u geen hondenbelasting te betalen. U moet deze hond wel aanmelden. U ontvangt dan een schriftelijke verklaring dat u vrijstelling heeft voor de hondenbelasting.

Wanneer u een hond aanschaft moet u een aangifteformulier hondenbelasting invullen. Dit formulier is verkrijgbaar bij het gemeentehuis of via onze website te downloaden. U geeft dan aan per wanneer u de hond heeft en hoe oud de hond is. Puppy’s tot drie maanden oud zijn namelijk nog vrijgesteld van de hondenbelasting.

Het kan zijn dat u de hond niet meer heeft in de loop van een kalenderjaar. Dan moet u dit melden via mijn.scherpenzeel.nl op onze website of schriftelijk doorgeven aan de afdeling Belastingen. U kunt dan namelijk recht hebben op een ontheffing voor een gedeelte van de hondenbelasting. Het eventueel teveel betaalde belastingbedrag wordt dan verrekend met een nog openstaand bedrag voor de gemeentelijke belastingen of aan u terugbetaald.

U moet per hond hondenbelasting betalen. Betaalt u al hondenbelasting voor de honden die u heeft, dan hoeft u niets de doen. Heeft u een nieuwe hond gekregen of afscheid moeten nemen van uw hond vergeet dan ook niet om de gemeente te informeren. Zo zorgen we er samen voor dat u niet te veel of te weinig hondenbelasting betaald.

Voor meer informatie verwijzen we naar onze website www.scherpenzeel.nl. U kunt dan zoeken op Hond.