Gezocht: 35 snuffelfietsers uit Scherpenzeel!

Home > Inwoners > Actualiteiten > Gezocht: 35 snuffelfietsers uit Scherpenzeel!

Gezocht: 35 snuffelfietsers uit Scherpenzeel!

Doe mee aan Experiment Snuffelfiets!

Fiets je graag én ben je geïnteresseerd in natuur en milieu? Meld je dan aan als Snuffelfietser. Gemeente Scherpenzeel wil fijnstofconcentraties op fietsroutes in beeld brengen en meer inzicht krijgen over de routes van fietsers in en rondom Scherpenzeel. Voor een periode van 3 maanden zoeken we daarom 35 fietsers die deze (open) data willen verzamelen. In diverse gemeenten gaan inwoners meedoen, zodat er maar liefst 500 vrijwilligers een jaar lang al fietsend informatie verzamelen. Project Snuffelfiets is een samenwerking tussen de provincies Utrecht en Gelderland, gemeenten, fietsorganisaties, de bedrijven SODAQ en Civity en het RIVM.

Het uiteindelijke doel van het project is de luchtkwaliteit op routes van fietsers in kaart brengen en daarnaast kennis vergroten over het gebruik van sensoren op fietsen. De verzamelde gegevens helpen bijvoorbeeld bij de verbetering van de infrastructuur of bij de ontwikkeling van meer groene fietsroutes.

Hoe werkt het?

Iedere deelnemer krijgt 3 maanden lang een zogenaamd ‘snuffelkastje’ mee, dat aan de eigen fiets gehangen wordt. Bij iedere fietsrit die u maakt, gaat het kastje mee. Alle afstanden zijn goed, of u nu dagelijks lange toertochten maakt óf u fietst kort naar uw werk: alle kilometers tellen. Op www.snuffelfiets.nl kunt u meer informatie vinden over het project.

Meedoen?

Bent u geïnteresseerd om mee te doen in Scherpenzeel? Meld u dan aan via duurzaam@scherpenzeel.nl. Op 30 oktober vindt de kick-off plaats van het experiment Snuffelfiets in Downtown Veenendaal om 19.30 uur, met interessante presentaties over metingen, verkeer, volksgezondheid enzovoort. Tijdens de avond krijgen de deelnemers het snuffelkastje meteen uitgereikt.

Snuffelfiets logo