Folder over nieuwe donorwet in het gemeentehuis

Home > Inwoners > Actualiteiten > Folder over nieuwe donorwet in het gemeentehuis

Folder over nieuwe donorwet in het gemeentehuis

Wie vanaf 15 september 2021 een paspoort, rijbewijs of identiteitsbewijs bij de gemeente aanvraagt, ontvangt hierbij een folder over de nieuwe Donorwet.

Via de nieuwe donorwet staan per 1 juli 2021 alle mensen in Nederland van 18 jaar en ouder in het Donorregister. Ruim 10,7 miljoen mensen hebben een actieve keuze in het Donorregister ingevuld. Mensen die geen actieve keuze hebben ingevuld, staan met ‘geen bezwaar’ in het register.

In deze folder staat dat inwoners hun keuze in het Donorregister altijd kunnen veranderen en op welke manier zij dat kunnen doen. Ook dient de informatie als een reminder om even stil te staan bij de vraag of de registratie in het Donorregister nog overeenkomt met de actuele wens.

De wet kent een verplichting voor gemeenten om inwoners van 18 jaar of ouder die een paspoort, ID-kaart of rijbewijs aanvragen, schriftelijk informatie over het Donorregister te overhandigen. Afgesproken is dat gemeenten vanaf 15 september 2021 deze informatie gaan meegeven, wat dus ook in Scherpenzeel wordt uitgevoerd.

Medewerkers van Burgerzaken geven verder geen inhoudelijke informatie over de donorwet of over het invullen van een keuze in het Donorregister. Meer informatie staat  op Donorregister.nl of via de Donorinfolijn (0900 - 821 21 66). Het formulier waarmee de keuze kan worden veranderd, ligt ook in het gemeentehuis en kan zonder aanvragen van een paspoort, ID-kaart of rijbewijs worden opgehaald.