Duurzame basis in Scherpenzeel wordt uitgebouwd: wie doet er mee?

Home > Inwoners > Actualiteiten > Duurzame basis in Scherpenzeel wordt uitgebouwd: wie doet er mee?

Duurzame basis in Scherpenzeel wordt uitgebouwd: wie doet er mee?

RSS
Dit item is verlopen op 30-11-2020.

Louis van Riel heeft als energie-ambassadeur in Scherpenzeel veel pionierswerk verricht. De basis voor duurzaam wonen, leven en werk in onze gemeente is door hem in vier jaar tijd stevig verankerd. Nu is de tijd rijp om zijn missie door te geven aan anderen.

‘Verbeter de wereld, begin bij jezelf’: deze spreuk is Louis van Riel op het lijf geschreven. Als energie-ambassadeur geeft hij Scherpenzelers informatie en tips over duurzaam leven. Zelf brengt hij met zijn levenswijze duurzaamheid in de praktijk. Zo min mogelijk restafval, een goed geïsoleerde woning, een tuin met weinig tegels, opvangen van regenwater: milieubewust hoeft niet altijd groots te zijn.

Van Riel: “Ik leef al ruim 35 jaar op duurzame wijze. Ik snapte toen al het probleem van ons overmatig gebruik van de aarde. En als cijfertjes-man zag ik dat het duurzame leven geld oplevert.”

De praktijkervaringen deelt hij graag met anderen. Toen Van Riel vier jaar geleden via toenmalig wethouder Van Dijk de oproep hoorde voor energie-ambassadeurs reageerde hij dus direct. Hij toonde zich een heel actief ambassadeur. Zo nam hij het initiatief voor de Duurzaam Scherpenzeel-kast in de bibliotheek, waar veel informatie uit te halen is. En vult hij maandelijks de pagina Duurzame Vallei in de Scherpenzeelse Krant.

Nu Van Riel eind van dit jaar stopt, zoeken hij en de gemeente opvolgers. Gezien de vele werkzaamheden die Van Riel verrichte, is nu voor de opzet gekozen van een groepje actieve inwoners die delen van Van Riels werk overnemen.  En  vanuit het Energieloket wordt ondersteuning geboden.

Voor de pagina Duurzame Vallei geeft Van Riel de pen over aan deels de gemeente en deels nieuwe ambassadeurs. Dat gaat steeds in overleg. Ook zijn fotografen welkom, die (natuur)foto’s willen aanleveren voor plaatsing in de krant en de website. Of zijn er scholen, verenigingen, sportclubs met duurzame maatregelen of ideeën? Laat het weten via duurzaam@scherpenzeel.nl t.a.v. Chantal, Enneke of Mieke.

Foto: Louis van Riel neemt na jaren inzet als energieambassadeur eind van dit jaar afscheid.
Van wethouder Henny van Dijk (duurzaamheid) ontvangt hij als dank een presentje.