De meest actuele informatie over afval op een rij

Home > Inwoners > Actualiteiten > De meest actuele informatie over afval op een rij

De meest actuele informatie over afval op een rij

RSS
Dit item is verlopen op 30-09-2018.

Afval scheiden

Per jaar biedt elke inwoner in Scherpenzeel gemiddeld 177 kilo restafval aan via de huis-aan-huis inzameling. Slechts een klein deel van het afval in de grijze kliko is ├ęcht restafval. Het grootste deel bestaat uit waardevolle grondstoffen, zoals groente-, fruit- en tuinafval, papier en karton, plastic, glas, textiel. Als u deze grondstoffen gescheiden aanlevert, zijn ze te gebruiken voor nieuwe producten.

Afval voorkomen

Minder restafval betekent niet alleen betere afvalscheiding. Het vraagt ook om een fors lagere afvalproductie dan het huidige niveau. Hiervoor is het nodig dat we producten maken die beter zijn te hergebruiken of te recyclen. Ook gaat het er om dat we bewuster consumeren en minder verspillen. Ook u kunt op uw eigen manier helpen aan afvalpreventie. Plak bijvoorbeeld een nee/nee-sticker op uw brievenbus. 

Wat gebeurt er met uw afval?

Restafval gaat naar afvalenergiecentrales en wordt daar verbrand. Dat levert weliswaar energie op, maar afval scheiden is toch beter. Van plastic zijn bijvoorbeeld nieuwe verpakkingen te maken, of emmers, kratten of bermpaaltjes. Gft levert biogas en compost op. Aluminium en ander metaal wordt omgesmolten voor nieuwe blikken en apparaten. Dit alles spaart nieuwe grondstoffen, energie en geld!