Blauwalgen in vijver aan de Parklaan

Home > Inwoners > Actualiteiten > Blauwalgen in vijver aan de Parklaan

Blauwalgen in vijver aan de Parklaan

In de vijver aan de Parklaan zijn blauwalgen gevonden. De gemeente heeft daarom borden bij het water geplaatst. Hierop wordt gewaarschuwd om contact met het water te vermijden. Houd ook huisdieren uit de buurt van de vijver.

Blauwalgen zijn een soort bacteriƫn en zitten van nature in het water en kunnen giftige stoffen produceren. Een bepaalde combinatie van temperatuur, licht en voedingsstoffen zorgt ervoor dat blauwalgen zich ontwikkelen. Dat gebeurt vooral in de zomer, bij een temperatuur tussen de 20 en 30 graden, weinig stroming en voldoende licht. Door de sterke groei van blauwalgen kunnen groene drijflagen op het water ontstaan.

Water dat ernstig verontreinigd is met blauwalg kan huidirritatie tot gevolg hebben. Bij inslikken van het water kan het maag- en darmklachten veroorzaken.

Het advies is om contact met het water te vermijden en dode dieren in of rond de vijver niet aan te raken. Ook kunnen huisdieren beter uit de buurt van het water blijven. Ruim dode dieren niet zelf op, maar meld het bij het waterschap Vallei en Veluwe: 055- 527 22 72.