Actualiteiten

Home > Inwoners > Actualiteiten

Actualiteiten

RSS
 • Collecte

 • Fietsstad

 • Rookmelders redden levens

 • Beoordeel Scherpenzeel als fietser

 • Vergoeding voor aanleg van kruidenrijke akkerranden

 • Donkere Dagen Training: gratis les zelfverdediging

 • Van het gas af: hoe gaat dat in Scherpenzeel?

 • Rekening voor diftar

 • Controle en aanmelden gegevens voor gemeentegids 2022

 • Folder over nieuwe donorwet in het gemeentehuis

 • Ouder Kind Kaffee in De Breehoek

 • Ontwerpverkeersbesluit parkeerplaatsen voor het opladen van elektrische voertuigen

 • Raadsinformatie-avond over Transitievisie Warmte

 • Dorpsdichter Anne-Roos van der Meijden

 • Ontwerpbestemmingsplan Holevoetplein 282

 • Voorontwerpbestemmingsplan Prinses Margrietlaan

 • Evenementen en de huidige corona-maatregelen

  Het einde van de coronamaatregelen lijkt steeds dichterbij te komen. Dit is echter nog niet zover en voor onder andere evenementen gelden daarom nog een aantal maatregelen. Dit kan voor onduidelijkheid zorgen, zoals het niet doorgaan van Picknick Valley, een lastige keuze die door de organisatie van Picknick Valley is gemaakt.

  De huidige landelijke regels, die dus ook in onze gemeente gelden, zijn: eendaagse (zakelijke) evenementen en meerdaagse (zakelijke) evenementen zonder overnachting mogen onder voorwaarden doorgaan. Meerdaagse (zakelijke) evenementen met  overnachting zijn tot en met 19 september 2021 niet mogelijk.


  Twee opties bij evenementen

  De gemeente Scherpenzeel stelt niet de maatregelen op. Wij volgen de laatste wet-en regelgeving en de adviezen vanuit de landelijke overheid met betrekking tot de Covid-19 crisis, waaronder de Tijdelijke wet maatregelen Covid-19 en bijbehorende besluiten (deze kunt u bekijken op www.vggm.nl en https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19).

  Voor de evenementen die wel doorgaan zijn twee opties waar de organisatie uit kan kiezen: zonder coronatoegangsbewijzen of met coronatoegangsbewijzen. Nadat deze keuze door de organisatie is gemaakt, worden de regels die daar bij horen, toegepast.

  Zonder testen voor toegang houdt onder andere in dat er 1,5 meter afstand gehouden moet worden en dat mensen vaste zitplaatsen moeten hebben. Bij testen voor toegang hoeft dit niet, maar is het wel nodig om het terrein af te zetten met bijv een hekwerk en een bezoekersregistratie bij te houden.

  Wat betekent dit concreet voor de evenementen in Scherpenzeel?

  Er is een aantal evenementen aangevraagd bij de gemeente. Het aanvragen van een evenement kan via www.scherpenzeel.nl/inwoners/vergunningen-overzichtspagina_41207/ 
  Ook voor het organiseren van een straatfeest of buurtbarbecue moet u een melding maken of een aanvraag doen. Dit is afhankelijk of het voldoet aan de eisen van een klein evenement. Deze informatie kunt u vinden op de website.

  Op dit moment zijn de volgende evenementenaanvragen in behandeling:

  • De Wielerronde op 18 september
  • De Feestmarkt op 29 september

  Wij hopen dat deze evenementen door kunnen gaan en passen binnen de op dat moment geldende maatregelen die zijn opgesteld door de overheid. Over de Wielerronde en Feestmarkt heeft de gemeente contact om te kijken of en hoe dit evenement op een veilige manier georganiseerd kan worden.

  PicknickValley

  Helaas gaat PicknickValley dit jaar niet door. De organisatie kon er voor kiezen om met testen voor toegang of zonder testen voor toegang het evenement te organiseren. Zonder testen voor toegang hield onder andere in dat er 1,5 meter afstand gehouden moest worden en dat de mensen vaste zitplaatsen moesten hebben. De organisatie gaf bij de gemeente aan, met testen voor toegang te willen werken. De eisen die hieraan verbonden zijn bleken later voor de organisatie niet realiseerbaar.

  Burgemeester Klein

  Burgemeester Eppie Klein: “Jammer dat Picknick Valley nu niet doorgaat, natuurlijk begrijp ik de keuze van de organisatie. Ik wil graag benadrukken dat we als gemeente en binnen onze veiligheidsregio altijd zoeken naar wat wel kan. Het is: ‘ja, mits.. ‘. Na zo’n zware corona-periode die we met z’n allen hebben moeten doorstaan en nog steeds voelen, is het zo belangrijk om binnen de geldende regels elkaar te ontmoeten. Dus ik wil organisatoren van evenementen oproepen om vooral door te gaan en tijdig contact op te nemen met de gemeente. Zo kunnen we meedenken en bespreken wat mogelijk is, want dat is en blijft onze insteek.”

 • Uitkomst tweede vragenlijst: biodiversiteit

 • #verspillingsvrijeheld Mark Mudde, eigenaar van Jumbo Scherpenzeel

  Er zijn weinig mensen die zó jong al supermarktervaring opdeden als Mark Mudde: toen hij slechts 10 jaar oud was vulde hij zijn eerste vakken in de C1000 van zijn ouders. Inmiddels heeft hij in zijn carrière in de supermarktbranche ontelbaar veel producten verloren zien gaan. Nu is hij eigenaar van Jumbo Mudde in Scherpenzeel. “Ik vind horen bij mijn verantwoordelijkheid als ondernemer om hier iets aan te doen. Te beginnen bij mijn eigen schappen.”

  Betrokken

  Bij Jumbo Mudde komen klanten in de omgeving van Scherpenzeel voor hun dagelijkse boodschappen. “Wij bieden het grootste assortiment aan tegen de allerlaagste prijs. Daarnaast kiezen wij er bewust voor om de keten kort te houden: we bieden daarom ook een uniek assortiment van lokale producten aan.” Je merkt aan Mark dat hij erg betrokken is bij zijn omgeving. Hij is veel in gesprek met klanten in de winkel en zet zich in voor lokale stichtingen, goede doelen, de gemeente en de winkeliers- en ondernemersvereniging. En ook zijn indirecte omgeving wordt niet vergeten. “Nu ik zelf ondernemer ben vind ik het erg belangrijk om maatschappelijk verantwoord te ondernemen en daar is het tegengaan van voedselverspilling een onderdeel van. Ik besteed hier in mijn winkel dan ook veel aandacht aan en onderneem verschillende acties om dit tegen te gaan.”

  Enorme besparingen

  In de supermarktbranche gaan enorme hoeveelheden voedsel over de band. Maar ook veel gaat verloren. “Ik heb al jaren met eigen ogen gezien wat er dagelijks allemaal aan producten in de prullenbak verdwijnt. Ik ben me er van bewust dat het om enorme hoeveelheden gaat”, legt hij uit. En juist daarom liggen er dus ook kansen voor enorme besparingen. “Onze winkel krijgt, zoals elke Jumbo, een besteladvies. Met dit advies kopen we genoeg producten in om onze klanten te helpen, zonder dat er te veel overblijft. We redden overgebleven groenten, deze worden verwerkt in nieuwe producten. Producten met een houdbaarheidsdatum van vandaag worden aangeboden tegen een lager bedrag of aangeboden via Too Good To Go.” Dit is een app waarmee klanten via een app een verrassingspakketje aanschaffen met daarin producten die een houdbaarheidsdatum van vandaag hebben. Daarnaast steunt Jumbo Mudde de lokale voedselbank. “Daarnaast verzamelen we ook de schillen van de sinaasappels van de sinaasappelpers die we gebruiken in onze winkel. Van deze schillen maakt Jumbo afwasmiddel en allesreiniger.”

  De verspillingsvrije tip van Mark:

  Zorg ervoor dat je een boodschappenlijstje maakt. Op deze manier check je niet alleen wat je nog in huis hebt, maar koop je ook niet meer dan nodig is. Zo hoef je minder weg te gooien. Wees ook creatief met restjes. Er is altijd wel een lekker gerecht van te maken. In het Hallo Jumbo magazine en op Jumbo.com kun je genoeg inspiratie opdoen om te koken met restjes.

 • Nieuw systeem meldingen openbare ruimte

 • Luchtalarm: geen reden voor

  In grote delen van de Veiligheidsregio Utrecht is vanmorgen het luchtalarm afgegaan. Ook in Woudenberg was het alarm te horen. Hier was geen reden voor. U hoeft hier geen gehoor aan te geven. De Veiligheidsregio Utrecht onderzoekt op dit moment hoe dit heeft kunnen gebeuren.

 • Scherpenzeel gaat voor Award Fietsstad 2022

 • De Gemeente Scherpenzeel biedt AED lessen aan

 • Inkoopactie zonnepanelen is al een succes, meedoen kan nog tot eind september

  De zonnepanelen liggen nu twee weken op het dak bij Immanuel en Germa van de Fliert en de energierekening via de app laat al een positief beeld zien. Het echtpaar is blij met de 10 zonnepanelen die ze aankochten via de collectieve inkoopactie van gemeente Scherpenzeel en New Solar Energy Solutions.

  “Wij zijn geen super-groene mensen hoor”, vertellen Immanuel en Germa. “We lazen over deze inkoopactie en via de website van Vallei Energie hebben we makkelijk een rekensom kunnen maken voor onze woning en onze energiebehoefte als gezin van vier. De prijs beviel ons en daarbij: als je je geld op de bank laat staan levert het niets op. Nu zien we maandelijks onze energiekosten teruglopen.”

  Ook over de aanpak en aanleg door New Solar uit Woudenberg klinken tevreden geluiden. “Ik heb niets hoeven opruimen”, lacht Germa. “En de monteurs werkten snel, op tijd en precies zoals afgesproken. Ook de prijs was conform de berekening op de site, geen loze beloftes dus.”

  Liever lokaal

  Echtpaar Van de Fliert geeft aan dat uiteindelijk het lokale aspect de doorslag gaf bij hun keuze voor deze aankoop via de collectieve inkoopactie. “Natuurlijk kan van alles via internet besteld worden, maar wij kopen gewoon liever lokaal. En het is fantastisch dat we hier als dorp mee bezig zijn, niet dat de prijs heel veel lager is, maar wel wordt de drempel lager om panelen aan te schaffen omdat het bij een lokaal bedrijf is en het meeste uitzoekwerk al is gedaan of wordt gedaan. We zijn bijvoorbeeld goed geïnformeerd over de teruggave van de btw op de panelen.”

  Veel animo in Scherpenzeel

  Jari Schreuder, adviseur zonne-energie bij New Solar: “De zonnepanelen-actie in Scherpenzeel vinden wij nu al erg geslaagd, het is veel drukker dan dat we in eerste instantie verwacht hadden. De mensen zijn erg enthousiast en ondanks de verre planning hebben ze  toch veel begrip en blijven enthousiast.”

  Wat Schreuder opvalt is dat ondanks dat er minder reclame wordt gemaakt, Scherpenzelers zich toch blijven aanmelden en enthousiast zijn. “Ook merken wij dat de mensen zich vaak goed hebben ingelezen en dat het qua wensen duidelijk is wat ze precies willen. We hebben inmiddels 173 aanmeldingen waarvan er nog een aantal moet worden ingepland. Van deze 173 aanmeldingen zijn er ongeveer 35 opdrachten verstrekt met een totaal van 343 zonnepanelen. Deze 343 zonnepanelen zorgen samen voor een totale opbrengst van 132 MegaWatt (132.000 KiloWatt) in Scherpenzeel.”

  Actie tot eind september

  Deze tussenstand is gemaakt in de eerste week van augustus. De collectieve inkoopactie van gemeente Scherpenzeel en New Solar loopt nog tot en met eind september 2021. Alle informatie hierover wordt verstrekt door energiecooperatie Vallei Energie via www.valleienergie.nl/scherpenzeel

 • Verleende (tijdelijke) standplaatsvergunningen

 • Gebruik aub beide glasbakken

 • Word klimaatcoach en help uw buurtbewoners

 • Burgerzaken: Maak eerst een afspraak

 • Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijk Kosten (TONK): aanvraagperiode verlengd

  Heeft u door de coronacrisis te maken met minder inkomen, waardoor u problemen heeft met het betalen van uw vaste woonlasten? Misschien kan de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) u helpen!

 • Aanmelden organisatie of vereniging voor de gemeentegids

 • Wilt u het gemeentenieuws per e-mail ontvangen?

 • Samen rattenoverlast voorkomen!

 • Opwek van duurzame energie: de Scherpenzeelse keuzes

  Regio Foodvalley wil in 2050 alle energie die gebruikt wordt duurzaam opwekken. In 2030 moet daarvoor de eerste grote stap gezet zijn. Daarom zoeken we in de regio hoe en waar we energie kunnen opwekken uit zon en wind. Dit staat beschreven in de ‘Regionale Energiestrategie’ (RES 1.0). De gemeenteraad van Scherpenzeel heeft op 10 juni deze RES vastgesteld. Wat betekent dit voor Scherpenzeel?

 • Nestkastjes-project heeft succes: extra mensen zijn welkom

 • Botulisme: wat te doen

 • Elektrisch vervoer neemt toe. Laadvisie: circa 100 laadpalen de komende tien jaar

 • Tozo-5: nieuwe aanvraagperiode

 • Validatie Kadernota Scherpenzeel 2022

  Voor de eigen oordeelsvorming van onze gemeenteraad over de financiële perspectieven en beleidskeuzes voor Scherpenzeel (in beide sporen van het Tweesporenbeleid) heeft het college van B&W besloten te investeren in een onafhankelijke validatie van onze Kadernota... lees verder

  Dr. AJWM (Jan) Verhagen was opnieuw bereid een externe validatie voor ons uit te voeren. Wij hechten grote waarde aan zijn oordeel als expert gemeentefinanciën. Vanuit zijn betrokkenheid bij de VNG-discussie over rijksbijdragen sociaal domein en herverdeling gemeentefonds kan hij onze financiële positie bovendien duiden in breder perspectief.

 • Campagne ‘Stop Diefstal’ in Gelderse Vallei

 • Collectieve inkoopactie zonnepanelen

 • Scherpenzeel op volle kracht vooruit!

  Kadernota toont aan: Scherpenzeel ligt op koers

  Het college van B&W presenteert de Scherpenzeelse Kadernota. Hieruit blijkt dat bijna alle plannen en ambities uit het collegeakkoord de afgelopen jaren zijn uitgevoerd. Daarmee ligt Scherpenzeel volledig op koers, ondanks de woelige wateren waarin de gemeente zich in bestuurlijk opzicht bevindt.

  Financieel gezond

  Door het sluitende begrotingssaldo voor 2022, gaat Scherpenzeel ‘schoon door de poort’. Dit is een vereiste in de door Gedeputeerde Staten opgestarte arhi-procedure om te komen tot een heringedeelde gemeente met Barneveld. Hoewel het Scherpenzeelse bestuur geen heil ziet in herindeling, is een positief begrotingssaldo het bewijs van een financieel gezonde gemeente. En hiermee wordt aangetoond dat voor een positieve begroting, de gemeente niet afhankelijk is van middelen van anderen.

  Sociaal domein

  Scherpe keuzes maken hoort bij een bestuurskrachtige gemeente. Dit heeft het college gedaan door taakstellende bezuinigingen door te voeren in het sociale domein. De verwachting is dat deze bezuinigen teniet gedaan worden door de extra middelen voor jeugd(zorg) die alle gemeentes in Nederland tegemoet mogen zien. Dit betreft de 1,3 miljard die de landelijke overheid beschikbaar gaat stellen. Voor Scherpenzeel resulteert dit een mooie meevaller die zal terugkomen in de komende begroting.

  Wensen van Scherpenzeel

  Dat bijna alle plannen zijn uitgevoerd of in gang gezet, betekent niet dat Scherpenzeel nu zonder plannen of ambities zit. Zo gaat de gemeente verder met de wensen van Scherpenzeel, zoals die in de Toekomstvisie 2030 zijn vastgelegd. En met nieuwe wensen en plannen, die inmiddels zijn ontstaan. De Kadernota 2022 – 2025 biedt hiertoe de financiële basis. Met meer ruimte om de stijgende kosten in het sociaal domein op te vangen, een structurele dekking voor alle vaste lasten en een stevige spaarpot voor eventuele tegenvallers en vooral: voor nieuwe projecten.

 • Campagne ‘Stop Diefstal’ in Gelderse Vallei

 • Wilt u ook NL-Alert ontvangen? Laadt uw mobiel op en laat ‘m aan

 • Zomerondernemers Regio Foodvalley gezocht

 • Burgerzaken maak eerst een afspraak

 • Collectieve inkoopactie zonnepanelen

 • Let op bij verkopers aan de deur!

 • Glasvezelaanleg van KPN van start

 • Telefonisch spreekuur voor vragen over het OV dagelijks bereikbaar

 • Preventieve bestrijding Eikenprocessierups 2021

 • E-laadpaal Kamillelaan

 • Gemeentesecretaris Wilma van de Werken kondigt vertrek aan

  Scherpenzeel, 4 mei 2021 – Gemeentesecretaris Wilma van de Werken vertrekt eind juni bij gemeente Scherpenzeel. Per 1 juli 2021 start zij als gemeentesecretaris bij de gemeente IJsselstein. Van de Werken werkt ruim 3 jaar bij de gemeente Scherpenzeel en is als gemeentesecretaris de algemeen directeur en eerste adviseur van het college van burgemeester en wethouders.

  “Sinds 2018 heb ik met veel plezier en enthousiasme gewerkt voor en aan de gemeente Scherpenzeel. Ik heb gezien hoe de organisatie zich inspant voor de inwoners, met maatwerk, betrokkenheid, enthousiasme en aandacht. Er is rust gekomen in de organisatie en politiek commitment om de organisatie structureel te versterken. Er staat nu een stevige organisatie die de basis op orde heeft en met goede ideeën voor de toekomst van Scherpenzeel.

 • Zienswijze Scherpenzeel op herindelingsontwerp vastgesteld

  Op 21 april heeft de gemeenteraad van Scherpenzeel de zienswijze van de gemeente Scherpenzeel op het herindelingsontwerp Barneveld-Scherpenzeel van de provincie Gelderland vastgesteld.

  In de 46 pagina’s tellende zienswijze zet de gemeente Scherpenzeel de ambities en opgaven voor Scherpenzeel uiteen, en de keuzes die daarin zijn gemaakt door de inwoners en de gemeenteraad. Ook wordt beargumenteerd dat de noodzaak voor een gedwongen herindeling ontbreekt. Zolang er geen evident bestuurskrachtprobleem is, waarvoor gemeenten geen oplossing kunnen vinden, zijn gemeenten immers autonoom en vrij om hun eigen keuzes te maken.

  Vervolgens wordt ingegaan op het herindelingsontwerp van GS. Alhoewel het voorstel een aantal positieve elementen bevat, waarvoor zeker waardering is, is Scherpenzeel van mening dat het onvoldoende garanties bevat op het punt van zeggenschap, instandhouding van voorzieningen, financiën en maatwerk dienstverlening. Daarbij komt dat de zelfstandige koers naar mening van de gemeente Scherpenzeel de beste manier is om de ambities en opgaven van Scherpenzeel te realiseren. Scherpenzeel kiest daarom het beste van twee werelden: samenwerken als dat effectiever is, maar zelfstandig blijven, om het verschil te kunnen maken voor de eigen inwoners, bedrijven en instellingen.

  Aansluitend wordt betoogd dat het proces niet voldeed aan de kwaliteitscriteria van de Minister en van het Beleidskader Herindeling. Scherpenzeel vindt bovendien dat een andere uitkomst zeer goed denkbaar was geweest, maar ervaart dat de gemeente door de provinciale regieneming gehinderd is in het werken aan de eigen opgaven.

  Scherpenzeel constateert dat draagvlak voor herindeling ontbreekt, en roept PS, de minister en de Tweede en Eerste Kamer op om, in plaats van ‘opschalen zonder dringende reden of draagvlak’, te kiezen voor kernwaarden als behoorlijk bestuur, dienstbaar leiderschap en democratische legitimiteit. En dus voor de ruimte om als zelfstandige gemeente de eigen toekomst vorm te geven. 

  De zienswijze is daarmee in lijn met de uitkomst van de inwonerpeiling van 17 maart jl., waarbij 82% van de inwoners van Scherpenzeel voor een zelfstandige toekomst koos, wijst Scherpenzeel het herindelingsontwerp van de hand.

  De zienswijze is met een meerderheid (fracties GemeenteBelangen Scherpenzeel en SGP) door de gemeenteraad aangenomen. Een minderheid in de raad (fracties CDA, CU en Pro Scherpenzeel) geeft de voorkeur aan herindeling met Barneveld. Uiteindelijk beslist het Rijk hierover.

  Motie in-het-geval-dat

  Naast de zienswijze heeft de raad een motie aangenomen, met diezelfde 8-5 meerderheid (GBS en SGP voor, CDA, CU en Pro tegen), voor het geval de provincie het voorstel voor herindeling door wil zetten aan de Minister. De fracties van Gemeentebelangen en SGP zijn van mening er meer garanties moeten komen voor de toekomst van Scherpenzeel binnen de nieuwe gemeente. Een lichte herindeling wordt afgewezen, de zeggenschap van Scherpenzeel binnen het kernenbeleid moet geborgd worden, de voorzieningen en maatwerk-dienstverlening moeten in stand worden gehouden en beide gemeenten moeten in financiële zin ‘schoon door de poort’. Het College van Scherpenzeel wordt opgeroepen zich hier zowel in de zienswijzeprocedure, als in het daarop volgende traject, voor in te spannen. De fracties van CDA, CU en Pro zijn van mening dat deze motie overbodig is omdat dit al afdoende is verwoord in het herindelingsontwerp.

 • Preventieve bestrijding Eikenprocessierups

 • Groep 5 en 6 van CBS Korenmaat plantten Tiny Forest aan in Akkerwinde  

  In de wijk Akkerwinde plantten leerlingen van groep 5 en 6 van CBS Korenmaat woensdag 14 april een Tiny Forest aan. Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. In het buitenlokaal dat onderdeel is van het Tiny Forest krijgen de kinderen straks les en kunnen ze volop spelen. Daarnaast wordt het Tiny Forest een groene en gezonde ontmoetingsplek in de wijk.


  De jonge Scherpenzelers konden hun pret niet op tijdens de plantdag: het was prima weer om bomen te planten en een paar uurtjes buiten doorbrengen vonden de leerlingen geen straf. Schooldirecteur Karin Sommer vertelde de kinderen dat de school bij de nieuwbouw een paar jaar geleden graag een trapveldje wilde. Deze Tiny Forest is veel meer dan dat: ook een buitenlokaal en veel mogelijkheden voor natuurlijk spelen met onder meer water, een pomp en tunnels.

  Speel-Akker
  Kinderburgemeester Lisa van Garderen onthulde het informatiebord met daarop de naam van het Tiny Forest: Speel-Akker. De naam van het bos is gekozen door Lisa, uit verschillende suggesties die zijn aangedragen door buurtkinderen en leerlingen van de Korenmaat. Jurre, uit de wijk Akkerwinde, diende Speel-Akker in. Lisa “Dat vind ik een mooie naam want het zegt iets over de wijk Akkerwinde en dat je hier heel fijn kunt spelen.”

  Eikenbomen
  Daarna plantten de kinderburgemeester en wethouder Henny van Dijk de eerste boom: een eik. “Heel symbolisch”, vond de wethouder, gezien de eiken die onlangs moesten worden gerooid op de Eikenlaan. “En wat zo prachtig is: deze eiken zijn hier in Tiny Forest weer te zien als speel- en klimtoestellen. Deze bomen krijgen dus een tweede leven. Ik wens alle kinderen hier veel speelplezier.”

  Momenteel is Speel-Akker niet open voor publiek, want eerst krijgen de bomen en het gras de kans om te groeien. Als de bouwhekken verwijderd zijn over enkele weken, is iedereen welkom.

  Rangers
  De afgelopen maanden hebben gemeente Scherpenzeel, CBS Korenmaat, buurtbewoners, de Koninklijke Ginkel Groep, Sara Los van Natuurlijke Tuinen en IVN Natuureducatie toegewerkt naar een mooi ontwerp voor het Tiny Forest. De leerlingen uit groep 5 en 6 hebben de komende jaren een bijzondere rol: zij worden Tiny Forest Rangers en beschermen en verzorgen het bos. Ze gaan ook onderzoekjes doen in het bos en leren er over de natuur door er zelf over te vertellen.

  Iedere buurt een Tiny Forest
  Een Tiny Forest is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Een Tiny Forest in de buurt zorgt bovendien voor verkoeling op warme dagen, meer biodiversiteit en waterberging bij zware regenval. Wageningen Environmental Research onderzoekt het effect van de Tiny Forests op biodiversiteit, hittestress, waterberging en CO2-opslag.

  Door verstedelijking, digitalisering en ons drukke bestaan is de kloof tussen mens en natuur groter dan ooit. IVN wil dat elke buurt zijn eigen Tiny Forest krijgt, zo komt de natuur in steden steeds dichterbij.

 • Nieuw systeem meldingen openbare ruimte

 • Meldpunt Bezorgd: als hulp hard nodig is

 • Uitslag inwonerspeiling: Hoge opkomst en grote meerderheid stemt voor ’zelfstandig Scherpenzeel’

  De uitslag van de inwonerspeiling over de toekomst van de gemeente Scherpenzeel is

  Keuzes aantal stemmen percentage
  Herindeling met Barneveld 885 15%
  Zelfstandig Scherpenzeel 4944 82%
  Geen mening 158 3%

  Daarmee heeft de grote meerderheid gestemd voor een zelfstandige toekomst van gemeente Scherpenzeel. De opkomst voor de inwonerspeiling is 77%.
   

  Van maandag tot en met woensdag 17 maart konden stemgerechtigde inwoners uit Scherpenzeel stemmen voor de peiling over de bestuurlijke toekomst. In totaal mochten 7821 stemgerechtigde inwoners hun stem uitbrengen voor de peiling. Er zijn in totaal 5986 geldige stemmen uitgebracht.

  Het doel van de inwonerspeiling was om een eenduidig beeld te geven van hoe de gemeenschap van Scherpenzeel denkt over de bestuurlijke toekomst van Scherpenzeel.
  Burgemeester Eppie Klein ‘Ik heb me hard gemaakt voor het organiseren van deze peiling om recht te doen aan de oproep die vanuit verschillende kanten is gekomen om eenduidig in beeld te breng hoe de gemeenschap van Scherpenzeel over de bestuurlijke toekomst denkt. Met deze opkomst en uitslag ligt er nu een helder beeld van wat de inwoners ervan vinden. Ik ben blij dat zoveel inwoners hun stem hebben laten horen.’

  De uitslag van de inwonerspeiling wordt meegenomen in de zienswijze (reactie) die de gemeenteraad van Scherpenzeel aan Gedeputeerde Staten (GS) gaat geven. Het is vervolgens aan Provinciale Staten (PS) van de provincie Gelderland, en daarna mogelijk de minister en de Tweede en Eerste Kamer om de uitslag van de inwonerspeiling te laten meewegen in de besluiten die genomen worden.

 • Hulp nodig of behoefte aan een praatje?

 • Glasvezelnetwerk: aanleg en toezicht

 • Traject na besluit GS over herindeling

 • Meerjarige prestatieafspraken wonen

 • Vervangend vervoer voor buurtbus

 • Financiële regeling voor clubs en verenigingen

 • Aanleg glasvezel: hoe zit het?

 • Scherpenzeel krijgt dorpsbreed netwerk van glasvezel

 • College blij met mandaat van de Scherpenzelers: Scherpenzeel moet zelfstandig blijven

 • Nieuws rondom corona

 • Trouwlocaties Huize Scherpenzeel en park

 • Scherpenzeel klaar voor een zelfstandige toekomst

 • Erehagen bij uitvaarten

 • Toekomstvisie Scherpenzeel: hoe staat het ermee?

  Eind vorig jaar kwam de Scherpenzeelse samenleving samen in de Breehoek voor een toelichting op het maken van een keuze tussen een zelfstandig Scherpenzeel of een herindeling met de gemeente Barneveld. Wethouder Izaäk van Ekeren, verantwoordelijk voor dit proces: ‘in december heeft de raad een keuze gemaakt voor een ‘zelfstandig Scherpenzeel’. Met de uitwerking hiervan zijn we de afgelopen maanden voortvarend aan de slag gegaan.’ 

  Het college is deze maanden druk bezig met het uitwerken van het raadsbesluit. In de zogenaamde Kadernota beschrijven we hoe we het voorzieningenniveau in Scherpenzeel en onze dienstverlening de komende jaren gaan betalen. Van Ekeren: ‘Omdat daar altijd keuzes bij komen kijken wilden we graag met de inwoners hierover in gesprek. Corona heeft dat helaas doorkruist. Niet alleen omdat het fysiek lastig is om mensen te spreken, maar ook omdat mensen nu wel andere dingen aan hun hoofd hebben’. 

  Dat de Kadernota opgesteld wordt zonder de samenleving hierbij te betrekken is jammer. Maar de strakke deadline voor de Kadernota staat vast. Eind mei wordt deze door het college vastgesteld. De gemeenteraad moet zich in juli kunnen uitspreken over de hoofdlijnen van de koers, en de (financiële) kaders voor komende jaren. Van Ekeren: ‘dit najaar, als we de Kadernota gaan uitwerken in een concrete meerjarenbegroting, hopen we dat we dit wel samen met de inwoners en organisaties kunnen doen. Op dit moment loopt de eerste verkenning samen met de Breehoek en de bibliotheek, in een later stadium na de coronacrisis betrekken we alle gebruikers erbij’. 

  Het tussentijdse overleg met de provincie over het proces in aanloop naar de kadernota gaat gewoon door. De provincie zal voor het zomerreces een oordeel geven. Van Ekeren: ‘iedereen heeft zo langzamerhand behoefte aan duidelijkheid. In het najaar zullen we de door de Raad vastgestelde meerjarenbegroting aanbieden aan Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland’. 

  Meer informatie over de Toekomstvisie van Scherpenzeel 2030

 • Informatie rond maatregelen corona-bestrijding

 • Maatschappelijke initiatieven welkom via Sociale Wegwijzer

 • Coronavirus: Wat moet ik doen als de spanningen thuis oplopen?

 • Tijdelijke noodregeling zelfstandige ondernemers (tozo) deze week (nr 14) van start.

 • Ook financiële tegemoetkoming voor non-food-ondernemers (TOGS)

  Ook ondernemers in de non-food-sector kunnen vanaf maandag 30-03-2020 gebruikmaken van de regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS), eerder bekend als Noodregeling.

  Deze regeling is specifiek bedoeld voor bedrijven die rechtstreeks worden getroffen door kabinetsmaatregelen in de strijd tegen het coronavirus. Daartoe hebben minister Wiebes en staatssecretaris Keijzer besloten. 

  Rijksoverheid over de regeling Tegemoetkoming non-food ondernemers

 • Coronavirus uitzonderlijke economische maatregelen voor ondernemers

 • Overheid.nl

Archief