In Scherpenzeel komt een bijzondere en beschermde kikkersoort voor: de poelkikker. Dit is de allerkleinste soort groene kikker die in Nederland voorkomt.

Om de nieuwe wijk De Nieuwe Koepel te kunnen bouwen, gaan de poelkikkers uit dat gebied verhuizen. Wil je meehelpen, meld je dan aan. Er staat een vergoeding tegenover, mooi voor een clubkas!

De poelkikker krijgt een nieuwe leefomgeving in Akkerwinde. Hier is een sloot en naastgelegen gebied in orde gemaakt, zodat de kikker hier prettig kan leven. Graag willen we de kikkers in Scherpenzeel behouden, omdat het uniek is dat deze soort hier voorkomt. Het betekent dat onze omgeving heel geschikt is voor deze best kritische kikker.

Biodiversiteit

Akkerwinde is een nieuwbouwwijk waarbij biodiversiteit in het fundament verankerd zit. Dit is altijd een belangrijke pijler, waardoor de komst van de kikkersoort een positieve bijdrage levert. Ook zorgen kikkers voor helder water en eten ze muggenlarven.

Schermen en emmers

Op het huidige leefgebied van de kikkers, in de buurt van de volkstuinen en de voormalige scouting-boerderij aan de Nieuwstraat, staan vangschermen. Met om de paar meter een ingegraven emmer. Vanaf eind maart tot half april worden dagelijks de emmers met gevangen kikkers geleegd bij de nieuwe locatie. De inschatting is dat er circa 50 poelkikkers leven.

Meehelpen

Meehelpen met het legen van de emmers mag. Het betreft de bovengenoemde periode, twee keer per dag. Er kan met verschillende personen en teams worden gewerkt, daar wordt een planning voor gemaakt.

Er volgt eerst uitleg door een ecoloog. En er staat een vergoeding tegenover. Mooi voor bijvoorbeeld een clubkas of als tijdelijke bijbaan! Interesse? Mail dan naar scherpenzeelwonen@scherpenzeel.nl graag met telefoonnummer.

Meer informatie en een vlog over poelkikkers vind je via de bijgevoegde QR-code en op https://www.ivn.nl/provincies/gelderland/aanmeldformulier-2-april-poelkikkers-verhuizen-in-scherpenzeel(externe link)