Kijk of u ook recht heeft op de eenmalige energietoeslag van €1300,- en vraag deze uiterlijk 31 december aan.

Deze toeslag is een steuntje in de rug voor mensen die de stijgende energiekosten lastig zelf kunnen opvangen.

Krijg ik energietoeslag?

Denkt u dat u misschien energietoeslag krijgt, maar heeft u nog geen bericht ontvangen? Vul dan het aanvraagformulier in. 

Aanvraagformulier eenmalige energietoeslag 
 

Heeft u moeite om het online formulier in te vullen, neem dan contact met ons op via telefoonnummer (033) 277 23 24 voor een papieren versie, of print het PDF-formulier onderaan deze pagina uit. 

Lees ook de antwoorden op Veelgestelde vragen.

Wat zijn de voorwaarden?

U heeft recht op de energietoeslag van de gemeente Scherpenzeel als u sinds 1 april 2022:

  • 21 jaar of ouder bent
  • in de gemeente Scherpenzeel woont
  • een kopie van een geldig Nederlands identiteitsbewijs of een geldige verblijfsvergunning van uzelf en (als u een partner heeft) van uw partner (ID-kaart, paspoort of vreemdelingendocument. GEEN rijbewijs)
  • een laag inkomen heeft. Mensen die maandelijks tot 150% van de toepasselijke bijstandsnorm ontvangen, krijgen €1300,-. Er wordt niet gekeken naar vermogen en de energietoeslag heeft geen gevolgen voor het ontvangen van andere toeslagen.
  • Let op: U moet de energietoeslag uiterlijk 31 december 2022 aanvragen.

Inkomensgrenzen

U kunt energietoeslag aanvragen als uw netto-gezinsinkomen onder de bijstandsnorm valt (zie schema hieronder). Deze bedragen zijn netto per maand en exclusief vakantietoeslag.

Gezinssamenstelling

21 jaar tot AOW-leeftijd

Vanaf AOW-leeftijd

Alleenstaand

€ 1.570,10

€ 1.746,59

Alleenstaande ouder

€ 1.570,10

€ 1.746,59

Samenwonend/getrouwd

€ 2.243,00

€ 2.366,01

Voor de energietoeslag kijken we niet naar uw vermogen. 

Extra toeslag

Heeft u al een eerste bedrag ontvangen, of loopt u aanvraag nog? Dan ontvangt u automatisch een aanvulling tot €1300,-. U ontvangt hierover geen extra berichtgeving en hoeft ook geen nieuwe aanvraag te doen.

Lees ook de antwoorden op andere Veelgestelde vragen

Besparen op energiekosten

Er zijn een aantal manieren om op energieverbruik te besparen. Kijk hiervoor bijvoorbeeld op de website(externe link) van Milieu Centraal. 

Bijzondere bijstand

Heeft u extra hoge energiekosten, bijvoorbeeld vanwege een ziekte? Geef dit dan door. Misschien heeft u recht op individuele bijzondere bijstand. Wilt u een aanvraag doen voor bijzondere bijstand? Neem dan eerst contact op met het sociaal team van de gemeente via (033) 277 23 24, om daarna het aanvraagformulier in te vullen.

Hulp bij geldzaken nodig?

Heeft u moeite om uw rekeningen te betalen? Of heeft u schulden? Blijf er niet mee rondlopen. We kunnen u helpen! Neem contact op met ons Sociaal Team via telefoonnummer (033) 277 23 24. Of kijk op www.idhschuldhulp.nl(externe link) welke hulp of begeleiding u kunt krijgen.