Afval

Afval

Algemeen zwerfafval

Om Scherpenzeel duurzaam en schoon te houden, zetten wij ons als gemeente ook in om zwerfafval te reduceren en te voorkomen. Dit doen wij door het inrichten van de openbare ruimte op een manier waardoor afval goed weggegooid kan worden, bijvoorbeeld door het plaatsten van prullenbakken en blikkenvangers.

Zwerfafval initiatieven

Clean Up Day Scherpenzeel


      

Algemeen afval

Afval maken we allemaal in Scherpenzeel, maar we kunnen het zo scheiden en inzamelen dat het meer wordt dan alleen afval, namelijk grondstoffen! Door afval goed te scheiden en goed te verwerken kun je sommige afvalstromen namelijk recyclen en hergebruiken. Hier vindt u informatie over hoe gemeente Scherpenzeel afval inzamelt en hoe u thuis kunt zorgen voor een betere afval scheiding, zodat ook u bijdraagt aan een duurzamer Scherpenzeel en een duurzamere wereld!

Diftar

In Scherpenzeel zamelen we afval in volgens het principe van diftar. Diftar staat voor ‘gedifferentieerde tarieven’, waarbij per huishouden geregistreerd wordt hoeveel (rest)afval aangeboden wordt en hoe meer (rest)afval een burger aanbiedt hoe hoger de afvalstoffenheffing zal zijn. Diftar heeft als doel dat er zo weinig mogelijk restafval wordt geproduceerd door zo goed mogelijk afval te scheiden in huis! Als je je afval scheidt heb je nog maar weinig restafval en dus weinig afvalkosten, beter voor de wereld en beter voor je portemonnee!

Meer informatie vindt u op afvalinzameling

Afvalscheiding tips & tricks

In Scherpenzeel zijn we goed in het scheiden, inzamelen en op verantwoorde wijze verwerken van ons huishoudelijk afval. Maar het kan natuurlijk altijd beter, kijk op www.milieucentraal.nl/minder-afval/ voor tips & tricks.

Afvalinzameling

De meeste informatie over afval in de gemeente Scherpenzeel vindt u in de Afvalwijzer. Op deze speciale website (www.mijnafvalwijzer.nl/) kunt u, na het invoeren van uw postcode, de ophaaldagen van het groente, fruit- en tuinafval en het restafval vinden. Op de website staan ook de inzamellocaties in uw buurt van andere soorten afval zoals oud papier, glas en plastic.