Een voormalig winkelpand aan de Dorpsstraat (van Aldi) wordt van 7 mei tot en met 18 juni gebruikt voor tijdelijke crisisopvang voor vluchtelingen uit Oekraïne. Deze crisisopvang is een doorstroomlocatie. Dat betekent dat dit de eerste locatie is waar vluchtelingen binnenkomen in de regio. Vanaf hier wordt gekeken waar ze daarna voor langere tijd kunnen verblijven.

Het besluit van de gemeente om vluchtelingen op te nemen komt voort uit landelijke en regionale afspraken over de verdeling van vluchtelingen. De eigenaar van het pand, Jumbo Mudde, samen met de verhurende partij AJ Investments, heeft de ruimte gratis ter beschikking gesteld.  Woningbouwcorporatie Woonstede deed hetzelfde met de naastgelegen Woonwinkel. Het pand is geschikt voor noodopvang omdat hier op korte termijn op vrij eenvoudige wijze bedden, sanitair en andere voorzieningen geplaatst konden worden. Ook is op deze locatie de beheersbaarheid en veiligheid goed te waarborgen.

Burgemeester Wimar Jaeger: ”Met elkaar willen we in Scherpenzeel goede, veilige en waardige noodopvang regelen voor deze oorlogsvluchtelingen. Het zal de nodige creativiteit en inzet vragen, maar ik ben ervan overtuigd dat we dit als Scherpenzeel aankunnen. We zijn in gesprek met de maatschappelijke organisaties en kerken in Scherpenzeel om te kijken hoe we de vluchtelingen samen het beste kunnen ondersteunen. De lokale bereidwilligheid is indrukwekkend.”

Inwonersbijeenkomst

Op 20 april was er een inwonersbijeenkomst. 

Wilt u als vrijwilliger een bijdrage leveren aan een warm welkom voor Oekraïense vluchtelingen? Klik dan op de blauwe knop op de website van welzijnsorganisatie SWO. De SWO coördineert een deel van de vrijwilligersinzet en kan goed mensen gebruiken, ook al vanaf een paar uur per week. 

Zodra er vraag is naar bepaalde goederen, zoals kleding, maken we dat via de website bekend. Er is geen centraal inzamelpunt. 

Waarom zorgt de gemeente voor kortdurende crisisopvang?

Het besluit van de gemeente om vluchtelingen op te nemen komt voort uit landelijke en regionale afspraken over de verdeling van vluchtelingen. Van elke gemeente wordt verwacht hier een bijdrage aan te leveren.

Waarom de oude Aldi?

In dit pand kunnen op korte termijn op vrij eenvoudige wijze bedden, sanitair en andere voorzieningen geplaatst worden. Ook is op deze locatie de beheersbaarheid en veiligheid goed te waarborgen.

De eigenaar van het pand, Jumbo Mudde, samen met de verhurende partij AJ Investments, stelt de ruimte gratis ter beschikking. Woningbouwcorporatie Woonstede doet hetzelfde met de naastgelegen Woonwinkel. De gemeente maakt graag gebruik van dit genereuze aanbod.

Per wanneer komen de vluchtelingen en hoe lang blijven ze?

De crisisopvang start op 7 mei en sluit op 18 juni. Het gaat om een doorstroomlocatie. Dat betekent dat dit de eerste locatie is waar vluchtelingen binnenkomen in de regio. Vanaf hier wordt gekeken waar ze daarna voor langere tijd kunnen verblijven.

 

Om hoeveel mensen gaat het?

Het pand is geschikt om maximaal 80 vluchtelingen te huisvesten. In de praktijk zal dat aantal sterk wisselen. De samenstelling van de groep wisselt voortdurend omdat vluchtelingen na een paar dagen worden doorgeplaatst naar langdurigere opvang in de regio.

Wat voor mensen zijn het?

De samenstelling van de groep is op dit moment nog niet bekend. Het kan gaan om ouderen, moeders en kinderen, maar ook bijvoorbeeld om buitenlandse studenten of werknemers die in Oekraïne zijn gestrand.

Wat merk ik ervan?

Het kan zijn dat u verschillende hulpinstanties voorbij ziet komen, zoals het Rode Kruis, Vluchtelingenwerk of de politie. De vluchtelingen komen aan met bussen of eigen vervoer.

Kan ik helpen?

Wilt u als vrijwilliger een bijdrage leveren aan een warm welkom voor Oekraïense vluchtelingen? Dat is heel fijn! Klik op de blauwe knop op de website van welzijnsorganisatie SWO. Deze organisatie coördineert een deel van de vrijwilligersinzet en kan goed mensen gebruiken, ook al vanaf een paar uur per week. 

Zodra er vraag is naar bepaalde goederen, zoals kleding, maken we dat via de website bekend. Er is geen centraal inzamelpunt. 

Waar kan ik terecht met vragen?

Uw vraag kunt u het beste noteren op het contactformulier. Zodra wij uw vraag hebben ontvangen, krijgt u zo snel mogelijk een antwoord.